ep archivo   varios operarios trabajando en una fabrica
Marta Vázquez Rodríguez - Europa Press - Archivo

Les vendes del sector serveis s'han retallat un 0,9% el enfront del mateix mes de l'any passat, fet que suposa quatre dècimes per sota de la registrada l'agost. Mentrestant, la xifra de negocis de la indústria modera la caiguda fins al 5,7%, una taxa cinc dècimes superior a la de l'agost, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el cas dels serveis, si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, Comerç baixa un 0,9% respecte al setembre del 2022, mentre que altres serveis puja un 3,6%.

Per sectors, Venda i reparació de vehicles i motocicletes (10,6%), Hostaleria (9,4%) i Comerç al detall (8,7%) presenten els majors increments. Per la seva banda, Comerç a l'engròs i intermediaris del comerç (-6,7%) i Transport i emmagatzematge (-3,6%) registren els descensos més importants.

Per CA, la taxa de variació anual de la xifra de negocis del Sector Serveis de Mercat és positiva respecte al setembre del 2022 en deu i negativa a les altres set. Illes Balears (12,5%), La Rioja (6,2%) i Principat d'Astúries (5,5%) són les que pugen més. Per part seva, Comunitat de Madrid (-6%), Aragó (-3,7%) i el País Basc (-1,8%) són les que més baixen.

Pel que fa a l'ocupació, l'índex d'ocupació al sector serveis experimenta una variació de l'1,9% el setembre respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és una dècima superior a la registrada l'agost. La taxa anual de l'índex d'ocupació puja un 1,9% tant al comerç com a altres serveis. Totes les comunitats autònomes presenten taxes de variació anual de l'índex d'ocupació positives.

Per part de la indústria, per destinació econòmica dels béns, els índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari presenten taxes anuals negatives a tres dels cinc sectors analitzats. Entre aquests, destaca el descens d'Energia (-9,5%). Per destinació geogràfica de les vendes, tots els mercats presenten taxes anuals negatives el setembre. Destaca el descens del 6,1% a la zona euro del mercat exterior.

Per CA, l'índex de xifra de negocis augmenta respecte al setembre del 2022 en cinc i disminueix a les altres 12. Els increments més grans es produeixen a Comunitat de Madrid (4,7%), Comunitat Foral de Navarra (4,2%) i País Basc (4%). I els descensos més importants, a Galícia (-18,3%), Aragó (-17,3%) i Cantàbria (-14,9%).

contador