ep archivo   imagen de placas solares energias renovables
GENERALITAT VALENCIANA - Archivo

Les energies renovables es reforcen a la llista Forbes, que recull les principals fortunes del país, i que torna a liderar el fundador d'Inditex, Amancio Ortega. Els 100 espanyols més rics s'han recuperat de la pandèmia de la Covid-19 i fins i tot s'acosten als nivells previs a la crisi del 2018, segons reflecteix la riquesa acumulada durant aquest any.

Sens dubte, aquesta nova edició és la més 'verda', amb la presència, entre d'altres, de José Elías, accionista majoritari d'Audax Renovables (900 milions d'euros); José María Galíndez (400 milions en Solar Pack); Dolores Larrañaga, principal accionista de Solaria (375 milions) i Enric Asunción, president i cofundador de Wallbox (325 milions), especialitzada en punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. En total, aquestes 19 noves incorporacions aporten un total de 2.800 milions d'euros.

Tot i això, la llista Forbes manté el mateix nom al seu cap un any més. El lideratge de l'accionista majoritari d?Inditex segueix ferm i amb millors resultats que el passat exercici. Amb un total de 67.000 milions d'euros, Amancio Ortega es recupera de les pèrdues del 2020 i incrementa en 10.000 milions la riquesa, equivalent a la suma dels 52 espanyols que el segueixen a la llista.

Darrere seu, la seva filla Sandra Ortega es col·loca com l'única dona entre els cinc primers llocs de la llista. La seva fortuna és de 6.300 milions d'euros, un 12,5% més que l'any passat.

Per la seva banda, Rafael del Pino supera Juan Roig a la llista i s'alça amb la tercera posició amb 3.800 milions davant dels 3.7000 milions del president de Mercadona. Finalment, Juan Carlos Escotet, president d'Abanca, té 2.700 milions d'euros. La llista 2021 la tanquen José Riquelme, Joseba Grajales, Miquel Àngel i Mar García-Baquero, Jorge i Josep i Oriol Puig amb 250 milions cadascun.

En aquesta edició queden fora de la llista: Asunción Manzanet, propietària de Sorman; Silvia Mora-Figueroa Domecq, propietària d'Agricultures Diverses; Aurèlia Carulla, accionista d'Agrolimen, I Montserrat Grifols Gras, accionista del grup farmacèutic Grifols.

En total, les 100 persones més riques d'Espanya han acumulat durant aquest darrer any 153.575 milions d'euros, un 17% més que durant el 2020. Això suposaria, de mitjana, que cada milionari ha augmentat la cartera en 565.000 euros al dia. A més, les cent famílies espanyoles més poderoses van sumar 198.430 milions, un 14,7% més que l'any passat. El rànquing analitza no només la riquesa, sinó com gestionen el patrimoni, i estudia el valor de mercat de les empreses, les propietats immobiliàries, sumptuàries i la liquiditat.

Per gèneres, continua sent minoritària la presència de dones al rànquing, ja que només l'ocupen el 30%. De fet, la riquesa mitjana dels homes és de 1.511 milions d'euros i la de les dones, de 993 milions. Amb Sandra Ortega al capdavant, el segueixen Alicia Koplowitz, propietària d'Omega Capital, i Hortensia Herrero, accionista de Mercadona, en sisè i setè lloc amb 2.300 milions respectivament.

Per regions, Madrid és la comunitat que més dones multimilionàries aporta al rànquing amb 19 fortunes que acumula 12.875 milions; seguida de Catalunya, amb 18 dones i una suma de 8.550 milions d?euros. A l'altre extrem hi ha Extremadura i Navarra, on cap dona té més de 30 milions d'euros.

Menció especial la valoració d'esportistes espanyols com Rafa Nadal i Fernando Alonso que, tot i no figurar a la llista dels 100 espanyols més rics, acumulen una riquesa de 225 milions d'euros, seguits de Sergio Ramos, Iniesta i Piqué amb 100 milions cadascun. Llevat d'Iniesta, els esportistes espanyols tampoc no estan entre els internacionals més rics i tres han estat desplaçats del rànquing The World's Highest-Paid Athletes de Forbes.

El tennista Rafael Nadal va ocupar el vint-i-setè lloc el 2020 amb ingressos de 40 milions de dòlars, però aquest any ha saltat més enllà del cinquantè lloc. El pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso va ser el trenta-novè el 2018, amb 32 milions de dòlars, però ja el 2019 en va quedar fora. Per la seva banda, Pau Gasol, que el 2014 ocupava la posició 57 amb 21,8 milions de dòlars, va saltar del rànquing el 2015.

contador