ep marina serrano gonzalez presidenta de aelec en la primera sesion de la xxxii edicion del curso de
EUROPA PRESS - Archivo

Les grans energètiques recorren davant de la justícia l'impost al sector. L'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (aelēc) ha decidit interposar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional contra el gravamen extraordinari a les elèctriques. Amb aquesta mesura, l'associació que agrupa les principals companyies energètiques a Espanya recorre l'ordre que recull els models de declaració i pagament anticipat del nou gravamen a les entitats.

"Des d'aelēc considerem que aquest gravamen és discriminatori i injustificat", ha informat la patronal a través d'un comunicat.

En aquest sentit, consideren que es tracta d'un tribut únic a Europa i que penalitza un sector clau per impulsar el canvi necessari del model energètic que permeti reduir la dependència exterior.

"La Unió Europa ha establert un impost sobre el petroli i el gas, en què res no es diu sobre el sector elèctric. Per tant, el gravamen aprovat a Espanya penalitza un sector clau per impulsar el necessari canvi del model energètic no només mundial, sinó específicament espanyol", ha destacat.

Així mateix, posa de manifest que l'impost europeu és sobre els beneficis, mentre que l'espanyol grava els ingressos amb un 1,2% i s'aplica únicament a l'activitat que les companyies desenvolupin a Espanya.

Pel que fa a la consideració de "discriminatori", des d'aelēc estimen que tan sols un determinat nombre de companyies són elegibles, mentre que d'altres n'estan eximides.

La patronal també ha insistit en la incoherència fiscal en "gravar ingressos que ja estaven topats i regulats per l'Administració Pública en 67 euros/MWh i grava fins i tot els conceptes que el Govern factura a través del sector elèctric que no aporten cap benefici a les companyies elèctriques".

La idea del Govern és recaptar 2.000 milions d'euros a l'any dels "beneficis extraordinaris" d'aquestes empreses el 2022 i el 2023 i la previsió és que estaran en vigor el 2023 i el 2024 per a les energètiques.

Fins ara, les úniques energètiques que han donat una estimació del pagament a què hauran de fer front han estat Naturgy i Repsol. Durant la presentació dels resultats del 2022, el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, avançava que la companyia haurà d'abonar al voltant de 300 milions d'euros a causa del nou impost.

En el cas de Repsol, la xifra puja fins als 450 milions d'euros. "Considerar extraordinari un benefici que s'obté d'un gran esforç inversor i penalitzar-lo davant del que es dedica a importar productes d'altres continents sense crear una sola ocupació industrial, és, a més d'injust, incomprensible i perjudicial per a l'economia espanyola", ha ressaltat el conseller delegat de l'entitat, Josu Jon Imaz.

contador