ep la vicepresidenta segunda del gobierno y ministra de trabajo yolanda diaz en una sesion plenaria
Ricardo Rubio - Europa Press

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha proposat elevar la taxa de l'Impost de Societats en 10 punts a les grans empreses energètiques, per així elevar la recaptació pública al voltant d'entre 1.500 i 2.000 milions d'euros. Després d'aquests comentaris, les elèctriques que cotitzen a l'IBEX 35 registren caigudes a la borsa.

  • 17,06€
  • 0,71%
  • 11,61€
  • 1,31%

A través d'un fil publicat al compte de Twitter, Díaz ha assenyalat que la inflació està “colpejant les famílies” i que, malgrat que el Govern va actuar amb “rapidesa i determinació”, les mesures preses no són suficients. “L'RDL 6/2022 decau el proper 30 de juny i hem de renovar-lo per als propers tres mesos davant de la situació d'incertesa econòmica global. És imprescindible reforçar la protecció de la ciutadania i avançar en mesures que potenciïn la transició energètica”, ha assenyalat.

Així, Díaz demana “reforçar la protecció de la ciutadaniamitjançant un xec de 300 euros que ajudi aquells més copejats per la crisi, una mesura similar a la de França. “Davant la pujada dels preus per la inflació, toca protegir les famílies i el seu poder adquisitiu”, ha apuntat la vicepresidenta segona.

A més, la titular de Treball creu que el camí és avançar en la transició ecològica i en la mobilitat sostenible, per això aposta per reduir el preu del transport públic: “Davant l'augment del preu dels carburants, reduir un 50% l'abonament transport”. "A més, proposem establir un mecanisme que permeti graduar la bonificació al preu de la gasolina i del gasoil no professional segons el nivell de renda de les persones beneficiades", ha afegit.

“Tota aquesta inversió social i ecològica”, apunta Díaz, “no la pot pagar la ciutadania en aquest moment tan complicat”. Aquí entra l'esmentada pujada de tipus a les grans empreses energètiques, un gravamen que s'elevaria des del 25% actual fins al 35% que proposa la ministra de Treball.

“Les mesures excepcionals en un moment excepcional ens han d'ajudar a esdevenir la societat que volem. Un país que miri el futur i recuperi l'esperança avançant el dia a dia”, ha sentenciat Díaz.

contador