photo d archives du logo de la banque centrale europeenne bce a francfort 20221121154520

El Banc Central Europeu (BCE) va determinar a la seva última trobada celebrada a finals d'octubre que ha de continuar la normalització i l'augment dels tipus d'interès, però creu que es pot aconsellar una pausa en cas de recessió perllongada i profunda. Així queda reflectit a les actes publicades aquest dijous.

De fet, alguns membres van votar apujar els tipus d'interès 50 punts bàsics, en lloc dels 75 que finalment es van aprovar. Tot i així, "la pujada de 75 punts bàsics va ser recolzada per una gran majoria", diuen. En total, els tipus han augmentat 200 punts bàsics des del juliol, un increment d'una velocitat sense precedents a la història de l'organisme europeu, amb l'intent de frenar una inflació desbocada.

Els membres del Consell de Govern van expressar una opinió àmpliament compartida que les perspectives d'inflació van continuar empitjorant, i va quedar clar que els tipus d'interès haurien de pujar encara més a un nivell que compliria amb l'objectiu del 2% del BCE a mitjà termini".

El BCE manté la seva promesa de "contrarestar una inflació massa alta i evitar que es refermi, independentment del deteriorament de les perspectives". "L'afebliment de l'activitat econòmica no és suficient per frenar la inflació de manera significativa", afegeixen les actes.

contador