pibespanacb22

L'economia espanyola va tancar el 2021 amb un creixement del 5%, xifra que suposa l'alça més gran del Producte Interior Brut (PIB) en 21 anys, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al quart trimestre de l'any va registrar un repunt trimestral del 2%, sis dècimes menys que al trimestre anterior.

Cal recordar que a l'exercici anterior, com a conseqüència de la pandèmia, l'economia espanyola va registrar una caiguda del 10,8%.

La demanda nacional contribueix en 4,6 punts al creixement del PIB del 2021, dada 13,2 punts superior a la de l'any anterior. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,4 punts, 2,6 punts superior a la del 2020. El valor del PIB a preus corrents per al conjunt de l'any 2021 se situa als 1.202.994 milions d'euros, amb un augment del 7,2% respecte al 2020.

Quant a la demanda nacional, la despesa en consum final s'incrementa un 2% respecte al mateix trimestre del 2020. Aquesta taxa és vuit dècimes inferior a la del tercer trimestre. La despesa en consum final de les llars experimenta una taxa interanual del 2,4%, tres dècimes menys que al trimestre passat. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques presenta un creixement de l'1,3%, xifra que suposa 1,8 punts menys que al trimestre precedent.

La formació bruta de capital registra una variació del 9,6%, superior als 8,3 punts al del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials presenta una variació interanual del 2,3%, fet que suposa 4 punts més que durant el trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatge millora 3,9 punts la taxa, que se situa al -2,8%, i la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament l'incrementa en 4,2 punts, fins al 10,3%.

D'altra banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual experimenta una variació del 10,4%, xifra que suposa un augment dels 4,9 punts respecte a la taxa del trimestre passat.

Quant a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 15,8% respecte al quart trimestre del 2020, xifra que suposa 1 punt més que al trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per l'augment de les exportacions de serveis (del 42,3% al 73,4%) i malgrat el descens de les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 7,9 al 0,7%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents al territori econòmic puja 541,6 punts (del 142,4% al 684,0%).

Les importacions de béns i serveis varien un 11,1% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 1,1 punts menys que al tercer trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per un creixement més baix de les importacions de béns (del 10,4% al 9%) i de serveis (del 23,5% al ​​22,2%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món accelera als 128,4 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 60,3% al 188,7%).

D'altra banda, el valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 1,2% respecte al mateix trimestre del 2020, xifra que suposa un increment d'1,1 punts respecte a la variació interanual registrada al trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera presenta una taxa del 0,3%, amb un descens de 0,5 punts respecte a la del trimestre precedent.

L'evolució interanual del valor afegit brut de la construcció és del -5%, enfront del -8,5% del trimestre anterior. El valor afegit brut dels serveis creix un 7,5% respecte al mateix trimestre del 2020, 1,7 punts més que al trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una variació interanual del -4,3% aquest trimestre, enfront del -8,7% del trimestre anterior.

El PIB a preus corrents augmenta a una taxa interanual del 9,9%. Aquest creixement és 4,9 punts superior al registrat al tercer trimestre.

La remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 6,8% al quart trimestre, set dècimes superior al del trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 6,5% del nombre d'assalariats, en termes de llocs equivalents a temps complet, una dècima superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 0,3%, enfront del -0,3% del tercer trimestre.

Per part seva, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta generat a l'economia creix un 13,3% en taxa interanual, 13 punts més que al tercer trimestre.

Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions registra un creixement del 10,4%, enfront del 22,2% del trimestre anterior.

OCUPACIÓ

El nombre d'hores efectivament treballades augmenta un 0,2% respecte al tercer trimestre, una dècima menys que al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament disminueix quatre dècimes, fins al 2,9%.

La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al -3,5%, xifra que suposa 1,1 punts menys que al trimestre precedent. En el cas de la construcció, la variació interanual és del -1,9%, amb un descens d'1,4 punts respecte al trimestre anterior. Les hores treballades al sector serveis disminueixen tres dècimes la seva variació interanual respecte a la del trimestre anterior, fins al 4,4%. Finalment, les presenten una variació del 2,3%, amb un increment de 2,8 punts respecte al trimestre anterior.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada a llocs de treball a temps complet, augmenten un 1,3% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació és 2,6 punts inferior a la del tercer trimestre i s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana a llocs de treball a temps complet (de -3,5 a -1 ,2).

En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 6,4%, dues dècimes superior al registrat al trimestre precedent, xifra que suposa un increment de 1.121.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La taxa interanual de l'ocupació de les branques industrials se situa al 2,5%, xifra que suposa 0,7 punts més que al trimestre precedent.

En el cas de la construcció, la variació interanual de l'ocupació és de l'1,4%, amb un descens de 2,6 punts respecte al trimestre anterior. L'ocupació a serveis augmenta tres dècimes el creixement interanual respecte al trimestre anterior, fins al 7,5%. Finalment, la feina a les branques primàries presenta una variació del 5,4%, amb un increment de 3,5 punts respecte al trimestre anterior.

El nombre d'hores efectivament treballades creix un 0,2% respecte al tercer trimestre, una dècima menys que al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament baixa quatre dècimes, fins al 2,9%. Amb això, la variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa al -1,1%. I la productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa del 2,2%.

contador