france etats unis usa flags drapeaux

L'economia dels EUA es va contreure de manera inesperada a una taxa anual de l'1,4% al primer trimestre de l'any, segons les dades del Departament de Comerç dels Estats Units, que expliquen que es tracta del pitjor trimestre per al Producte Interior Brut (PIB) des del segon trimestre del 2020, en ple esclat de la pandèmia de la Covid-19.

A aquesta contracció hi han contribuït el dèficit comercial, que es va disparar a un nivell rècord, i la inflació, que ja ha començat malgrat la demanda dels consumidors.

Cal destacar també que entre el gener i el març del 2022, l'augment de les infeccions per la nova variant òmicron va obstaculitzar l'activitat en tots els àmbits, mentre que la inflació va augmentar a un nivell no vist des de principis de la dècada de 1980. A això cal sumar la invasió russa d'Ucraïna, que també va contribuir a l'estancament econòmic.

La dada representa una forta desacceleració en comparació amb el quart trimestre del 2021, quan l'economia dels EUA va créixer un 6,9%. A més a més, es col·loca per sota de les expectatives dels economistes, que esperaven un creixement del PIB de l'1%.

EL DÈFICIT COMERCIAL I ELS INVENTARIS, CLAUS

"El pronòstic de consens era inexplicablement alt, especialment a la llum del salt massiu en les importacions del març conegut ahir. El consum i la inversió fixa van augmentar amb força, un 2,7 % i un 7,3 % respectivament, però el creixement del PIB es va veure molt deprimit per un enorme arrossegament de 3,2 punts percentuals del dèficit comercial i un impacte de 0,8 punts percentuals dels inventaris”, apunten els analistes de Pantheon Macroeconomics.

"Això és soroll; no senyal. L'economia no està caient en recessió", afegeixen aquests experts. "El dèficit comercial s'ha vist afectat per un augment en les importacions, especialment de béns de consum, ja que els majoristes i minoristes han intentat reconstruir els inventaris. Això no pot persistir gaire més i les importacions en el moment oportú cauran completament i el comerç net impulsarà el creixement del PIB al segon i/o tercer trimestre”.

Consideren, a més, que la Reserva Federal dels EUA (Fed), "no es deixarà influir" per aquesta dada de cara a la decisió de la setmana que ve, per la qual cosa mantenen la previsió d'una pujada del 0,5% en els tipus d'interès al maig. Encara que opinen que la inflació baixarà als propers mesos, cosa que permetrà a la Fed reduir el ritme de pujada dels interessos a mesura que avanci l'any. “Una pujada de 50 punts bàsics al juny és possible, però pensem que és més probable que sigui de 25 punts bàsics”, apunten.

SOL·LICITUDS SETMANALS D'ATUR

D'altra banda, les sol·licituds d'atur van caure en 5.000, fins a les 180.000 peticions, a la setmana que va finalitzar el 23 d'abril, segons ha informat el Departament de Treball dels Estats Units. La xifra està en línia amb les estimacions del consens de mercat.

"Malgrat que l'economia es desaccelera en resposta a l'alta inflació i a l'augment dels tipus d'interès, esperem que sigui més probable que els ocupadors redueixin el ritme de contractació en lloc d'acomiadar els treballadors", assenyalen a Oxford Economics.

contador