ep una cambrera serveix una cervesa en un bar
Una cambrera serveix una cervesa en un barEduardo Parra - Europa Press

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 19 (EUROPA PRESS)

L'economia andorrana ha registrat un creixement real del 2,3% durant el segon trimestre del 2019, un punt més que en el mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dijous el Departament d'Estadística del Govern d'Andorra en un comunicat.

Aquesta variació continua la dinàmica de creixement dels últims trimestres, "tot i que les variacions experimentades en els primers trimestres de cada any es caracteritzen per un ritme de creixement més lent".

Així, el comportament ha estat "molt semblant" al dels últims trimestres del 2018 i al del primer trimestre del 2019, i tots els sectors d'activitat han experimentat creixements reals semblants.

En conseqüència, l'economia andorrana "manté i consolida a començaments de l'any 2019 el creixement dels anys 2017 i 2018, iguala el de l'economia espanyola (+2,3%) i se situa un punt per sobre de la variació a la Unió Europea (+1,4%) i de l'economia francesa (1,4%)".

Sense tenir en compte l'efecte de la crisi financera, que va comportar una reducció de les taxes de creixement per sota de l'1% l'any 2015, la sèrie anual del valor afegit brut (VAB) no financer "denota que la recuperació de l'economia andorrana té un ritme sostingut des de començaments del 2012".

El departament d'Estadística andorrà afegeix que, des del quart trimestre del 2014, l'economia registra taxes de creixement positives.

L'evolució del PIB d'Andorra ve marcada per la dinàmica dels serveis, que suposen més del 80% del PIB aquests darrers anys, i que en aquest segon trimestre del 2019 ha experimentat una evolució del +2,3%, per sobre de la registrada el mateix trimestre de l'any passat i en línia amb la de l'any 2017.

El sector serveis inclou tres subgrups, un primer amb el comerç, el transport, l'hostaleria i la informació; un segon amb les activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques; i un últim amb les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals.

El primer, que suposa el 36% del VAB, ha registrat un increment del 3,2% en el segon trimestre del 2019, taxes de creixement que es mantenen elevades des de l'any 2017.

El segon, que representa un 42% del VAB, ha experimentat un creixement del 2% en el segon trimestre del 2019, i supera els valors que es van registrar en els últims trimestres.

Finalment, el tercer subgrup suposa un 22% del VAB i la seva variació real ha estat de l'1,4%, amb una tendència "més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subgrups", assenyala el departament d'Estadística.

Finalment, destaca la dinàmica positiva de la construcció, amb un creixement del 5,3% en el segon trimestre d'aquest any, i en negatiu la variació del -1,2% del sector de l'agricultura.

contador