• Totes les comunitats frenen l'avanç dels seus preus, i fins i tot Ceuta mostra nivells deflacionaris
fru

Les dades reflectides per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dijous han mostrat un descens en l'avanç dels preus durant el mes de gener, caient fins al 0,6%, una dècima per sobre del que estimava el mercat. D'aquesta manera, la inflació d'Espanya redueix davant la cada vegada més propera i incerta decisió del Banc Central Europeu (BCE) de modificar el preu del diner en el bloc.

D'aquesta manera, els preus van baixar un 1,1% entre gener de 2018 i desembre de 2017, significant la major caiguda en la taxa mensual de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) en dos anys.

La taxa del primer mes de l'any va ser cinc dècimes inferior a la registrada al desembre, amb la factura de la llum com a principal protagonista. Els preus de l'electricitat van tornar a caure en contrast amb la pujada que van experimentar al gener de 2017. D'aquesta manera, el grup d'influència de l'habitatge va veure disminuir la seva taxa un -2%. Cal destacar en canvi els increments del preu del gas i gasoil per a calefacció, que van poder fer res per evitar aquesta caiguda.

Per la seva banda, els aliments i begudes no alcohòliques van situar la seva taxa a l’1,3%, quatre dècimes per sota de la registrada al desembre, mentre que el transport va establir la seva variació anual a l’1,8% gràcies a la pujada de preu del petroli, tot i que una dècima per sota que al mes anterior. A més, el grup d'influència de comunicacions va presentar un avanç del 0,9%, set dècimes per sobre de desembre, gràcies als preus de telefonia i fax.

L'índex subjacent es manté al 0,8%, dues dècimes per sobre de l'índex general, cosa que no passava des de novembre de 2016.

TOTES LES COMUNITATS FRENEN EL SEU AVANÇ

Les disset comunitats autònomes van mostrar dades inferiors en les seves taxes anuals al gener de 2018, amb alguns casos veritablement preocupants com el de Ceuta. La ciutat autònoma va mostrar una deflació del 0,3% després de créixer positivament al desembre un 0,6%. Les majors caigudes es van produir a Cantàbria i Comunitat Valenciana, amb vuit i set dècimes respectivament. Així mateix, únicament Catalunya, Comunitat Foral de Navarra i Canàries van reduir la seva taxa tres dècimes, la menor caiguda registrada al país.

DE GUINDOS DÓNA PER BONA LA DADA

La valoració del resultat de l'IPC per part del ministre Luis de Guindos ha estat positiva, que considera una bona notícia, en primer lloc per a les famílies que no veuen perjudicat el seu poder adquisitiu, i segon per continuar mantenint la competitivitat de les exportacions espanyoles.

Noticias relacionadas

contador