ep consejerosanidad javier fernandez-lasquetty
COMUNIDAD DE MADRID - Archivo

L'exconseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid Javier Fernández Lasquetty serà el nou titular de la cartera d'Hisenda de la Comunitat de Madrid, segons ha avançat el diari El Mundo i han confirmat fonts populars.

La nova presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, ha optat per aquest perfil per a un dels departaments més rellevants de l'Executiu i que realitzarà l'anunciada rebaixa fiscal que va detallar durant el seu discurs d'investidura.

Lasquetty, a més, és un càrrec rellevant en 'Gènova' en haver ocupat el lloc de cap de gabinet del líder del PP, Pablo Casado, durant els últims vuit mesos. Es compleixen així totes les enquestes que situaven l'exconseller dins de l'Executiu i la seva designació revela la proximitat actual entre Gènova i la nova presidenta de la Comunitat de Madrid, que aquest mateix dilluns pren possessió.

El nou titular d'Hisenda va dimitir el 2014 de conseller de Sanitat quan la Justícia va paralitzar cautelarment el projecte per externalitzar sis hospitals

El nou titular d'Hisenda va dimitir el 2014 de conseller de Sanitat quan la Justícia va paralitzar cautelarment el projecte per externalitzar sis hospitals de la Comunitat de Madrid, una mesura que va tractar d'impulsar l'Executiu presidit llavors per Ignacio González.

Lasquetty va fitxar per l'equip de Casado després d'una etapa professional al sector privat, fora d'Espanya. Durant quatre anys va ser vicerector de la Universitat Francisco Marroquín (UFM), on també va dirigir les carreres d'Estudis Polítics i Relacions Internacionals. "La UFM és una universitat privada centreamericana, amb un prestigi molt estès com un dels centres d'anàlisi i generació d'idees de tall liberal més importants del món", exposen fonts populars.

Aquest lloc li ha permès estar en contacte directe amb els principals economistes i escriptors liberals, especialment els que treballen en universitats dels Estats Units i dels països de Llatinoamèrica. Com vicerector va desenvolupar tasques de coordinació i impuls d'accions estratègiques de desenvolupament de la universitat, com la creació de l'observatori de conjuntura econòmica UFM Market Trends, que en pocs anys s'ha convertit en una referència en l'anàlisi de conjuntura des d'una òptica liberal.

ÀMPLIA EXPERIÈNCIA EN L'ADMINISTRACIÓ

A la Comunitat de Madrid va ser Conseller de Sanitat (2010-2014) durant els "pitjors anys de la crisi econòmica", expliquen les mateixes fonts del PP, que destaquen que treballant "estretament amb la Conselleria d'Hisenda va poder assegurar la sostenibilitat del sistema sanitari públic, tot i la forta caiguda d'ingressos que va patir la Hisenda madrilenya".

"Durant aquests anys de contenció de la despesa dels indicadors de qualitat no es van veure perjudicats. Madrid és líder en indicadors sanitaris tant a nivell nacional com europeu", han assegurat des de la formació. Com a conseller de Sanitat també va ser responsable de la implantació de la lliure elecció de metge i hospital (2010), l'obertura de 2 nous hospitals públics (Torrejón i Móstoles) i 15 nous Centres d'Atenció Primària, l'impuls a solucions tecnològiques: Història Clínica Digital i Recepta Electrònica, o el disseny i llançament de concursos de compra centralitzada de productes sanitaris, cosa que va generar importants estalvis.

Va presentar la seva dimissió com a Conseller de Sanitat el gener de 2014, quan es va saber que un tribunal havia ordenat la suspensió cautelar del procés d'externalització de la gestió de sis hospitals públics. Des del PP recalquen que any i mig més tard, quan ja es trobava fora de la política i treballava fora d'Espanya, el Tribunal Constitucional va sentenciar que la mesura que s'havia pretès "era perfectament d'acord amb la Constitució".

També ha estat conseller d'Immigració (2007-2010), càrrec en el qual li va correspondre "dissenyar i liderar" una estratègia d'integració dels immigrants a la Comunitat de Madrid, la qual va poder adaptar amb "rapidesa al marc de crisi econòmica". Així mateix, el PP assegura que Madrid és la comunitat que "millors resultats està aconseguint en la integració" d'una població immigrant d'1,1 milions de persones (17% de la població).

Amb anterioritat havia estat secretari general de la Fundació FAES, amb la qual encara segueix vinculat com a membre del seu patronat. Entre 2004 i 2007 va llançar diverses iniciatives estratègiques, dirigides a fer de FAES el think-tank més influent d'Espanya en l'anàlisi i generació de propostes i idees, en tots els àmbits: econòmic, polítiques públiques, institucions i relacions internacionals. L'Observatori Econòmic FAES, l'editorial Gota a Gota, els informes sobre el futur d'Europa, de l'Amèrica Llatina, o la proposta d'una Àrea Econòmica Integrada entre Europa i els Estats Units, van ser algunes d'aquestes iniciatives.

Ha ocupat altres responsabilitats, com la de sotsdirector del gabinet del president del govern amb José María Aznar, al Ministeri d'Educació i Cultura ia l'Ajuntament de Madrid. També va ser diputat al Congrés. Amb anterioritat havia treballat en diferents empreses del sector d'investigació de mercat.

contador