pymescbbancarota

Les pimes observen que, de nou, s'endureixen les garanties requerides i altres condicions per poder accedir a préstecs. Requisits diferents a la quantia i el termini, respecte als quals la percepció continua sent positiva. Això contrasta amb l'opinió dels bancs, que asseguren que donen facilitats, tot i que les primeres setmanes de funcionament dels crèdits ICO exigien la contractació de productes vinculats com les assegurances.

Així ho expressa l'informe del Banc d'Espanya sobre l'evolució recent de l'accés de les pimes espanyoles al finançament extern d'acord amb l'enquesta semestral del Banc Central Europeu. S'hi detecta una brusca deterioració de la situació econòmica de les pimes al nostre país, segons la informació recollida entre el 2 de març i el 8 d'abril. En la mesura en què les dues últimes setmanes del període analitzat coincideixen amb l'inici de l'estat d'alarma a Espanya, que va obligar a cessar l'activitat, aquesta dinàmica ja estaria reflectint l'impacte inicial de la pandèmia de covid-19 sobre l'economia.

No obstant això, en ser preguntades per la seva principal preocupació, l'accés al finançament el citava el nombre més baix de companyies, un 8%, percentatge molt similar al registrat sis mesos abans. La falta de clients, en canvi, tornava a ser el que assenyalava un percentatge més alt de pimes espanyoles: un 23%.

La proporció de les pimes espanyoles que van sol·licitar préstecs bancaris va repuntar significativament, augmentant en sis punts percentuals, fins a situar-se en un 37%. En aquest sentit, la percepció de les empreses sobre el seu accés al finançament bancari va continuar millorant, encara que ho va fer de nou a un ritme inferior al dels períodes precedents. Aquesta evolució es va produir en un context en el qual va augmentar el percentatge de les pimes que van considerar que la situació econòmica general perjudicava l'obtenció de nous crèdits.

També va créixer la proporció de les pimes que van informar que la deterioració de la seva situació específica era un obstacle per a l'accés al finançament bancari, fins a un 24%, un valor que no es veia des de juny de 2013. Per contra, un 14% de les pimes espanyoles van continuar percebent una millora de la disposició de les entitats a atorgar préstecs i un 5% van indicar un impacte favorable associat al seu historial creditici.

Tenint en compte el percentatge de les pimes les peticions de finançament de les quals van ser rebutjades, es va mantenir en nivells similars als del semestre previ, entorn del 4%.

D'altra banda, d'aquí a setembre, un 12% de les pimes del nostre país preveuen que pugui haver-hi una important deterioració del seu accés al finançament bancari, fet que no ocorria des de la crisi de 2012. Un resultat que contrasta amb les expectatives dels bancs recollides a l'Enquesta de Préstecs Bancaris en dates similars, que apunten a una relaxació dels criteris d'admissió prevists per al segon trimestre.

El document del Banc d'Espanya explica que és possible que les empreses enquestades no hagin tingut prou en compte a les seves respostes l'impacte positiu sobre el seu accés al finançament que es deriva del programa d'avals de l'ICO. En sentit contrari, afegeixen que també podria donar-se el cas que les pimes, fins i tot amb aquest programa de garanties públiques, anticipin que el seu accés al crèdit serà més difícil durant els pròxims mesos a conseqüència de la deterioració de la seva situació econòmica.

Noticias relacionadas

contador