ep el presidente de los estados unidos donald trump
Michael Brochstein/ZUMA Wire/dpa

Aquest dijous s'han conegut als Estats Units les dades de peticions de desocupació. Unes xifres que arriben en plena crisi per l'expansió del coronavirus i així ho reflecteixen les dades. S'han disparat a tres milions més en una sola setmana.

Fins a 3,28 milions d'estatunidencs han presentat peticions de desocupació els últims set dies. La setmana passada la xifra va ser de 282.000. Ni els experts podien preveure una dada tan nefasta; de fet, estimaven un increment d'entre 1 i 2 milions.

Les 3,28 milions de peticions quadrupliquen l'últim rècord històric, de 1982. Llavors es van registrar 695.000 peticions. Aquest és el primer gran indicador de les repercussions que tindrà l'aturada econòmica per la pandèmia global del coronavirus.

Es tracta de la xifra més alta registrada des que hi ha estadístiques, afirmen els experts de Berenberg. "Sí, l'augment de les sol·licituds de desocupació era àmpliament esperat, però aquests números encara són sorprenents. El pitjor encara ha d'arribar, i l'ocupació als Estats Units caurà en picat, esperem que temporalment".

"Això mostra la gravetat de la recessió i la seva velocitat", ha assegurat Michelle Meyer, directora d'economia dels Estats Units al Bank of America. "Parla de la naturalesa inusual d'aquesta recessió: és una caiguda abrupta cap a la recessió versus recessions prèvies, en què el xoc té temps de multiplicar-se. Podríem tenir números molt alts durant les pròximes setmanes".

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat Jerome Powell, president de la Reserval Federal dels Estats Units (Fed); ha assegurat que l'economia dels Estats Units "podria estar ja en recessió", derivada de la mesures adoptades per diverses regions i empreses de tancar per complet els comerços de venda al públic.

Powell s'ha compromès des del banc central a continuar utilitzant les eines que té per lluitar contra la desacceleració econòmica provocada per la crisi del coronavirus.

Les últimes dues setmanes, la Fed ha rebaixat els tipus d'interès a gairebé zero (0%-0,25%) i ha iniciat altres programes destinats a mantenir el flux de crèdit, i s'ha unit al Departament del Tresor en programes que proporcionaran finançament a empreses de totes les dimensions.

Noticias relacionadas

contador