ep la presidenta de la junta unica de resolucion jur elkie konig durante la celebracion del decimo
Oscar Cañas - Europa Press - Archivo

Les entitats financeres espanyoles han aportat en aquest any 847 milions d'euros al Fons Únic de Resolució, segons ha informat l'Autoritat de Resolució Executiva d'Espanya (FROB) en un comunicat. Aquesta quantitat representa un 20% més en comparació amb l'any anterior, quan la xifra va ser de 708 milions d'euros.

En total, sumant les aportacions procedents de tots els estats, la Junta Única de Resolució ha recaptat 9.195 milions d'euros en contribucions al Fons Únic de Resolució (FUR) corresponents a l'exercici 2020. Això suposa que el FUR acumularà prop de 42.000 milions d'euros a través de les contribucions de 3.066 bancs i empreses de serveis d'inversió, recaptats a través de les Autoritats Nacionals de Resolució.

Els fons del FUR es destinarien a la resolució d'entitats financeres en determinades circumstàncies i aniran incrementant-se durant un període transitori de vuit anys, fins a 2023. Ha d'aconseguir almenys l'1% dels dipòsits coberts dels Estats membres que integren el Mecanisme Únic de Resolució per a finals de 2023. Aquest 1% dels dipòsits coberts ascendeix en l'actualitat a aproximadament 62.000 milions d'euros i s'estima que s'aproximarà als 70.000 milions a la fi de 2023.

Durant aquest període transitori, les contribucions de les entitats de cada país estan assignades a diferents compartiments que correspondran a cada Estat membre (compartiments nacionals). L'ús d'aquests compartiments està subjecte a la progressiva mutualització entre tots els Estats participants (zona euro), de manera que deixaran d'existir al final d'aquest període transitori.

Per aconseguir l'objectiu assenyalat, les entitats han de realitzar contribucions ex-ante anualment al Fons Únic de Resolució, que es calculen sobre la base general dels passius de les institucions, excloent-ne els fons propis i els dipòsits coberts.

EL FONS DE RESOLUCIÓ NACIONAL SUMA 5,6 MILIONS

El FROB és l'autoritat de resolució executiva a Espanya que, al seu torn, opera dins del marc del Mecanisme Únic de Resolució. És una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia que té per objectiu executar les mesures de resolució en entitats de crèdit i empreses de servei d'inversió.

Així mateix, a nivell espanyol existeix un Fons de Resolució Nacional, la recaptació acumulada de la qual se situa al voltant dels 5,6 milions d'euros. Les 33 empreses de serveis d'inversió i sucursals a Espanya d'entitats establertes fora de la Unió Europea, que no estan incloses en l'àmbit del Mecanisme Únic de Resolució (aplicable bàsicament a entitats de crèdit) contribueixen a aquest fons.

contador