• La mateixa AIReF havia estimat en un 0,9% el creixement del segon trimestre
ep presidentela airef jose luis escriva encongreso 20170901130902
CONGRESO

L’AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) ha corroborat que hi ha indicis de desacceleració de l'economia espanyola durant la segona meitat d'any, ja que al·lega que el PIB creixerà a un ritme del 0,83% durant el tercer trimestre de l'any i del 0,80% durant el quart.

Així ho indica aquest organisme a les seves prediccions de creixement del PIB en temps real, recollides per Europa Press, després de conèixer les dades del consum d'energia elèctrica corregit de temperatura corresponent al mes d'agost i del saldo del finançament deflactat a empreses i famílies de juliol, segons recull Europa Press.

A les seves anteriors prediccions, amb data 22 d'agost, l'organisme presidit per José Luis Escrivá ja estimava que el PIB nacional creixeria a ritmes del 0,84%

L'última predicció que va fer, que data del 22 d’agost, l'organisme presidit per José Luis Escrivá ja estimava que el PIB nacional creixeria a ritmes del 0,84% i del 0,81% durant els dos últims trimestres de l'any, fet que ja suposava una rebaixa respecte a les anteriors estimacions, que portaven al 0,9% el creixement del tercer trimestre.

Cal recordar que el Govern de Mariano Rajoy explicava la seva intenció d'elevar la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per 2017 -la seva estimació actualment està al 3%- després de conèixer que el PIB havia crescut un 0,9% entre l'abril i juny.

EXPECTATIVES MÉS FAVORABLES A LES DEL GOVERN

La mateixa AIReF havia estimat en un 0,9% el creixement del segon trimestre. No obstant això, la desacceleració prevista per a la segona meitat de l'any no és suficient com per impedir les perspectives de la pròpia institució, més elevades que les de l'Executiu, ja que passen per un augment del PIB a un ritme del 3,2%.

La nova actualització es produirà quan es manegen les noves dades, tot i que no hi ha una data concreta cosa que no passarà fins al proper dilluns 4 de setembre, quan està previst que es coneguin les dades d'afiliació dels treballadors a la Seguretat Social del mes de agost.

QUADRE MACRO

Durant l'última actualització de les seves prediccions en temps real del quadre macroeconòmic, corresponent al 4 d'agost, l’AIReF estimava un augment del PIB interanual del 3,3% durant el tercer trimestre, així com un augment en la despesa en consum final de les llars del 2,9% respecte al tercer trimestre de 2016.

No obstant això, l'evolució més aguda s'enquadra en les dades d'exportacions i importacions de béns i serveis, ja que aquestes, segons l’AIReF se situaran en una evolució anual del 9,3% i del 9% respectivament.

Segons aquestes previsions, l'evolució del total d'ocupats en dades EPA augmentaria un 2,9%, en idèntica evolució a l'aportació de la demanda nacional, mentre que l'aportació de demanda externa creixeria un 0,4%.

Noticias relacionadas

contador