ep jose luis escriva presidentela airef comparececongreso
José Luis Escrivá, president de l'AIReF, compareix al CongrésAIREF

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dimecres que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2017 tenen un grau de versemblança "molt major" que en els últims anys, encara que detecta "alguns desajustaments" a la previsió d'ingressos, com una recaptació per IRPF "alguna cosa optimista".

"La probable desviació de l'Administració Central i la Seguretat Social pot compensar-se amb el superàvit que registrin les corporacions locals", assegura l’AIReF

Escrivá creu "factible" el compliment de l'objectiu del 3,1% de dèficit per aquest any, però no veu "realista" la distribució de les metes per subsectors, en ser "molt exigents" per a l'Administració Central i la Seguretat Social. Així ho ha assenyalat durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos al Congrés, en la qual ha presentat l'informe de l'Autoritat Fiscal sobre els comptes públics de 2017, que considera "prudent" l'estimació de creixement del 2,5% del Govern i "factible" però "ambiciós i exigent" l'objectiu de dèficit del 3,1% compromès amb Brussel·les per a aquest exercici.

Escrivá ha explicat que la política fiscal el 2016 va ser "lleugerament expansiva" i que, conforme a les projeccions fiscals i econòmiques recollides al projecte de Pressupostos d'aquest any, hi haurà una política fiscal "neutra" o "lleugerament expansiva" aquest any.

Respecte al saldo del conjunt de les administracions públiques, l’AIReF considera "factible", però "ambiciós" i "exigent", el compliment de l'objectiu del 3,1% de dèficit, ja que el creixement dels ingressos tributaris, la disminució càrrega financera del deute públic i una política contenció de la despesa "haurien de permetre realitzar part de l'ajust". Segons l’AIReF, els objectius d'ingressos són "ambiciosos" i presenten incertesa associada a la volatilitat econòmica, mentre que l'estimació de la despesa té "molta menys incertesa" i aquesta és "petita".

DEMANA REVISAR LA DISTRIBUCIÓ DEL DÈFICIT

"Ens hem trobat amb un conjunt de PGE amb un grau de versemblança molt major del que hem vist durant els últims anys", ha postil·lat Escrivá, que ha advertit, no obstant això, que els objectius de dèficit per a l'Administració General de l'Estat i per a la Seguretat Social són "molt exigents", mentre que l'any passat va ser més rigorós amb les comunitats autònomes. "La probable desviació de l'Administració Central i la Seguretat Social pot compensar-se amb el superàvit que registrin les corporacions locals", ha pronosticat.

En aquest sentit, ha dit veure "convenient" que s'iniciï una discussió sobre aquest tema perquè la fixació d'objectius es realitzi de forma "més substantiva" i sigui més "realista i creïble", ja que alguns objectius "no són realistes" i això fa que "la llei o s'acaba no complint o s'aplica de forma laxa", provocant que l'Autoritat Fiscal més tard demani mesures correctives o coercitives.

Respecte als ingressos de l'Estat, ha assenyalat que les projeccions recollides als PGE són "factibles", encara que hi ha "alguns desajustaments", ja que en IRPF es recull una acceleració a les previsions de recaptació, si bé a les estimacions de l’AIReF se "surt de les bandes", perquè no tindrà guanys cíclics, per la qual cosa veu una projecció "quelcom optimista als pressupostos".

Per contra, creu que la previsió de recaptació d'IVA realitzada pel Govern és "molt realista", fins i tot "quelcom prudent" i la de Societats és "ajustada", per la qual cosa conclou que pel costat dels recursos s'hauria d’"estar a línia amb el pressupostat o lleugerament per sota, però no de forma destacada com a exercicis anteriors".

LA DESPESA ÉS "MOLT AJUSTAT"

Així mateix, junts amb la despesa, Escrivá considera que "va a resultar molt ajustat", amb una estimació sobre la despesa en interessos que apunta al fet que acabi l'any situant-se "una miqueta per sota" del fixat als PGE, mentre que les previsions sobre remuneració d'assalariats públics i classes passives són consistents.

Considera que Cantàbria, Extremadura i Múrcia no aconseguiran l'objectiu del 0,6% del dèficit aquest any, encara que unes altres compensaran aquestes desviacions

Pel que fa a la despesa a Defensa, ha apuntat que no es detecta un impacte "significatiu" de desviament i que s'ha incorporat una major transparència al tractament dels crèdits associats a les despeses a Defensa, alguna cosa que l’AIReF venia reclamant des de fa dos anys. De forma igual, ha indicat que els nivells d'inversió és dels més baixos de la UE, ja que a Espanya es va invertir per sobre del necessari durant els últims 20 o 25 anys, fins a l'arribada de la crisi, i presenta un 'estoc' de capital "molt alt". En tot cas, creu que no hi ha tant marge per reduir la ràtio d'inversions.

El president de l'Autoritat Fiscal s'ha referit a l'evolució dels comptes de la Seguretat Social advertint que l'objectiu de dèficit de l'1,4% del PIB previst per 2017 s'acosta més "a la realitat" que en exercicis anteriors, si bé creu que "tampoc es va a complir aquest any". En aquesta línia, ha alertat que a la Seguretat Social s'enfronta a un "problema impossible per a ells", ja que ha d'elaborar un pressupost consistent amb un dèficit de l'1,4% que tenen unes despeses "molt determinades", la qual cosa fa que per quadrar els comptes calgui projectar un objectiu d'ingressos "molt difícil" de complir.

"La reducció sistemàtica dels ingressos de la Seguretat Social respecte al PIB aniran estabilitzant-se, però és molt difícil que aconseguim aquesta recuperació que apareix. L'objectiu és excessivament exigent", ha emfatitzat.

Respecte a les comunitats autònomes, ha avançat que l'objectiu de dèficit global del 0,6% per aquest 2017 es pot complir de manera agregada, si bé regions com Cantàbria, Extremadura i Múrcia no aconseguiran l'objectiu, mentre que unes altres compensaran aquestes desviacions. Igualment, ha defensat la fixació d'objectius individuals en lloc de la mateixa meta per a totes les comunitats autònomes, ja que d'aquesta forma s'aconseguirien "camins realistes amb esforços acceptables" per a cada regió.

Per a la Comunitat Valenciana i Navarra, sobre els quals ha advertit que també hi ha riscos d'incompliments de dèficit, encara que menors, ha recomanat ajustar els seus pressupostos per compensar els riscos a les despeses i als ingressos.

Noticias relacionadas

contador