• Atribueix aquesta rebaixa a unes pitjors expectatives macroeconòmiques a nivell mundial
  • L'OPEP, però, manté la seva previsió de 95,41 milions de barrils al dia
crude oil

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ho veu clar: la pujada en el consum de petroli mundial es veurà frenada per al proper any per les pitjors expectatives macroeconòmiques. És per això que ha rebaixat la seva previsió d'1,3 milions de barrils diaris (mb/d) de cru a 1,2 Mb/d, una xifra encara més llunyana dels 1,4 Mb/d esperats per a 2016.

  • 87,29$
  • -3,03%
"La previsió per a 2017 [...] és inferior a les nostres anteriores previsions per unes perspectives macroeconòmiques més fosques"

"La previsió per 2017, tot i que encara per sobre de la tendència, és 0,1 Mb/d inferior a les nostres anteriors previsions per unes perspectives macroeconòmiques més fosques", indica l'agència vinculada a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). És per això que l'organisme internacional espera un consum de petroli que arribi als 97,5 milions d'barrils al dia per 2017, una xifra 1,2 milions superior als 96,6 mb/d estimats per a l'actual any.

L'AIE destaca al seu torn que el subministrament de petroli va pujar a 0,8 Mb/d durant el passat mes de juliol, a causa de la major producció dels països pertanyents a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que va arribar a 33,39 mb/d, així com dels països que no estan dins del càrtel. Els inventaris de petroli dels països de l'OCDE també van pujar al juny en 5,7 milions de barrils, fins a batre un rècord de 3.093 milions, sobre la qual cosa l'AIE ja havia advertit els últims mesos.

L'OPEP MANTÉ LA SEVA PREVISIÓ PER A L'ANY QUE

Aquesta retallada en la previsió contrasta amb el manteniment de la dada de consum previst per l'OPEP per al 2017. En el seu informe mensual d'agost, publicat aquest dimecres, l'OPEP manté "al mateix nivell" la seva previsió de creixement per a la demanda mundial de cru el 2017, que pujarà 1,15 milions de barrils diaris fins a aconseguir un nou rècord de 95,41 milions de barrils diaris.

D'altra banda, el càrtel va elevar lleugerament la seva previsió per a la demanda mundial de cru el 2016, fins a 94,26 milions de barrils diaris, a causa de "millors comportaments del que s'esperava en països de l'OCDE i d'Àsia". El seu president ja va comentar dilluns passat que s'esperava un augment de la demanda de petroli per a l'últim semestre de l'any.

RÈCORD DE PRODUCCIÓ A L'ARÀBIA SAUDITA

L'Aràbia Saudita va superar al juliol el seu anterior rècord de producció de petroli, en elevar un 1,1%, fins 10,67 milions de barrils diaris durant el mes passat. El principal productor mundial de cru va augmentar la seva producció en 30.100 barrils diaris, fet que va suposar gairebé un terç del total dels països OPEP. L'Aràbia Saudita va ser el segon país de l'OPEP que més va incrementar la seva producció després de l'Iraq.

La producció conjunta de tots els països del càrtel al juliol va arribar a 33,11 mb/d, una xifra inferior a 46.400 barrils a la del mes de juny, segons les dades de fonts secundàries recopilades per l'OPEP. L'organització de països productors de cru va mantenir així estable la seva quota de mercat, amb un 34,8% del total del subministrament global de petroli. El preu del petroli Brent, de referència a Europa, va pujar aquest dimecres un 0,66%, fins a 45,42 $.

contador