- En castellano:Lagarde insta a Europa a responder unida a Trump: "Que gane el mejor, pero con reglas"

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha instat els líders del Vell Continent que treballin junts i units per fer front a les polítiques comercials del president dels EUA, Donald Trump, alhora que ha emfatitzat la necessitat de negociar i organitzar-se en un “marc de confiança”.
En un panell titulat 'Perspectives de l'economia mundial', la francesa ha afirmat que a Europa hi ha una enorme quantitat de talent, una enorme quantitat d'estalvi i una gran crida d'atenció que realment està cridant els europeus a l'acció. Per tant, si els líders europeus poden realment posar-se d'acord i respondre a aquesta crida d'atenció i a aquesta amenaça existencial que es pot identificar, aleshores crec que hi ha un potencial enorme perquè Europa respongui a la crida".
"Sóc optimista, però realista. Necessitem una unió bancària. Necessitem una unió del mercat de capitals. Necessitem mantenir el talent a casa. Necessitem mantenir els estalvis", ha afegit.
Interpel·lada sobre les paraules de Trump durant el seu discurs a la reunió anual de Davos, en què va dir que la Unió Europea (UE) no tracta bé els EUA, Lagarde ha subratllat que "no puc contestar sí o no, el que crec és que ell està analitzant la balança comercial i cal veure, per exemple, els intercanvis de serveis, no és blanc o negre. Sí que és cert que cal negociar i que les relacions comercials s'organitzin en un marc de confiança. junts, però ens necessitem els uns als altres, treballar amb els altres i respectar-nos. Per això cal seure a taula i treballar.
En una entrevista concedida a CNBC aquest dimecres passat, Lagarde va fer referència que Europa havia d'"estar preparada" i "anticipar el que passarà per poder respondre" de manera adequada als aranzels que el president dels Estats Units planeja imposar a la UE.
"Hem d'actuar junts i hem de jugar no només a la defensiva, sinó també a l'ofensiva, i assegurar-nos aprofitar la força i els actius que tenim", reiterava aquell mateix dia durant la seva intervenció en un altre panell de Davos.
Des del punt de vista econòmic, Lagarde ha indicat que li "agradaria simplement subratllar el que Europa sap fer bé. I si miro el quadre d'indicadors en aquest moment, ja sigui el deute en relació amb el PIB, al voltant del 80%. El dèficit general de la zona de l'euro, al voltant del 3%. La inflació, la darrera lectura del 2,4%, i una gran confiança que està baixant en lloc de pujar. Les taxes d'interès, el 3%".
En aquest sentit, Kristalina Georgieva, directora general del Fons Monetari Internacional (FMI), ha ressaltat que "si mirem el passat, les últimes dècades, cada episodi d'inflació requeria que els tipus d'interès pugessin. I la resposta era que la inflació baixava, però al preu d'una recessió".
"És la primera vegada que es redueix la inflació i els tipus d'interès continuen sent força elevats. I, no obstant, tenim un creixement per sota de la mitjana històrica, però tot i així força positiu: un 3,3%", ha afegit.
Pel que fa a Trump i les seves 'queixes' sobre Europa, Georgieva ha assenyalat que "hem vist que els països tendeixen a acostar-se a països políticament alineats en les seves pràctiques comercials. I el que l'evidència mostra és que el comerç entre països políticament alineats és més gran que el comerç entre països políticament no alineats. Però, endevineu quina categoria de països té el millor acompliment? Els països que són amics de tothom”.
FINK: "NO HI HA MASSA OPTIMISME ALS EUA AMB TRUMP"
A l'última jornada del Fòrum de Davos també ha estat present Laurence D. Fink, president i conseller delegat de BlackRock, per a qui "no hi ha gaire optimisme als EUA amb Trump". "El que puc dir amb més contundència que hi ha massa pessimisme a Europa".
"La realitat és que l'economia és més gran que qualsevol partit polític o qualsevol president". "Les polítiques del president Trump, si poguéssim desbloquejar el capital privat i posar-lo a treballar més ràpid, més fàcilment i amb menys regulacions i menys temps per obtenir permisos, permetran que els Estats Units siguin menys dependents dels seus propis problemes fiscals".
Sobre la Reserva Federal (Fed), que celebrarà aquest dimecres 29 de gener la primera reunió de l'any, Fink ha assegurat que "encara té marge per abaixar els tipus d'interès, això provocarà una inclinació més gran de la corba de rendiment. Per això crec que les properes dades i informació ho identificaran. Potser es farà una pausa durant cert temps i, encara que no ho espero, hi ha probabilitats que es reverteixi la tendència i els tipus tornin a pujar”.