lagarde reunion septiembre 2022 bce ecb

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assenyalat que esperen "augmentar encara més els tipus d'interès durant les properes reunions per frenar la demanda" i, així, aconseguir una protecció contra el risc d'un "augment persistent a les expectatives d'inflació".

Durant un discurs pronunciat aquest dilluns davant de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, Lagarde ha reiterat que les futures decisions sobre política monetària dependran de les dades entrants i que aniran "reunió per reunió", reavaluant la trajectòria de la política del banc central segons la informació econòmica i l'evolució de les perspectives d'inflació.

La banquera central ha afirmat que el panorama econòmic a la zona euro "s'està enfosquint" i que és probable que la inflació es mantingui per sobre de l'objectiu del 2% durant un període perllongat. Alhora, ha destacat que "la depreciació de l'euro també s'ha sumat a l'acumulació de pressions inflacionàries".

Tot i que l'economia de la zona euro va créixer un 0,8% al segon trimestre del 2022, des del BCE estimen que l'activitat es desacceleri substancialment als propers trimestres per quatre raons. La primera, l'alta inflació, que està frenant la despesa i la producció a tota l'economia, i "aquests vents en contra es veuen reforçats per les interrupcions en el subministrament de gas".

En segon lloc, la forta demanda de serveis que va sorgir amb la reobertura de l'economia està perdent força. En tercer lloc, l'afebliment de la demanda global, també "en el context d'una política monetària més estricta a moltes de les principals economies, i l'empitjorament dels termes d'intercanvi significaran menys suport per a l'economia de la zona de l'euro". Finalment, l'elevada incertesa, com reflecteix la caiguda de la confiança de les llars i les empreses.

En el cas de la inflació, Lagarde ha fet referència al fet que segueix augmentant a tota la zona de l'euro i que l'increment dels preus de l'energia i els aliments afecta especialment les llars més vulnerables. Igualment, ha indicat que “s'espera que la situació empitjori abans de millorar”.

"En aquest entorn, és essencial que el suport fiscal utilitzat per protegir aquestes llars de l'impacte dels preus més alts sigui temporal i focalitzat. Això limita el risc d'alimentar pressions inflacionàries, cosa que també facilita la tasca de la política monetària per garantir l'estabilitat de preus i contribueix a preservar la sostenibilitat del deute", ha dit.

contador