lagarde bce septiembre

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha sortit a la palestra per cridar a la calma als mercats del Vell Continent sobre la creixent crisi xinesa del promotor immobiliari Evergrande. En una entrevista a CNBC, ha assegurat que l'exposició directa d'Europa en l'assetjada empresa seria "limitada".

Les declaracions de la banquera central arriben en un moment en què els mercats borsaris mundials estan en alerta màxima pels enormes problemes de deute d'Evergrande. De fet, la companyia ha deixat passar la data de venciment clau del deute de 83 milions de dòlars sobre els seus bons -23 de setembre- sense pronunciar-se sobre si liquidarà o no aquesta quantitat, generant novament nerviosisme als mercats. El pagament d'interessos que havia de realitzar-se dijous ascendia a 83 milions de dòlars. Es tracta d'un bo de 2.000 milions de dòlars que venç al març de 2022. Els bons en dòlars solen estar en mans d'inversors estrangers.

El nerviosisme entre els inversors s'ha tornat a incrementar després d'aquest fet, ja que temen d'una fallida de la companyia, les implicacions als mercats mundials s'especula que podrien arribar a comparar-se amb la caiguda de Lehman Brothers del 2008. Amb tot, els experts creuen que el govern xinès pot contenir el problema i no s'espera que provoqui un contagi imminent.

L'empresa està profundament entrellaçada amb l'economia xinesa en general, i moltes institucions financeres estan exposades en el promotor amb problemes de liquiditat a través de préstecs directes i participacions indirectes.

Lagarde ha reconegut que el BCE està vigilant el promotor immobiliari carregat de deutes. "L'estem estudiant", ha dit. "Estem fent un seguiment i he tingut una reunió informativa avui mateix, perquè crec que tots els mercats financers estan interconnectats".

"Tinc un record molt viu de l'última evolució del mercat borsari a la Xina, que va tenir repercussions a tot el món. Però a Europa i a la zona de l'euro, en particular, l'exposició directa seria limitada", ha dit Lagarde.

Quan se li ha preguntat si el BCE estava preparat per a la perspectiva d'un caòtic efecte dòmino mundial en cas de col·lapse d'Evergrande, Lagarde ha respòs: "Com li vaig dir, de moment, el que estem veient és un impacte i exposició centrats en la Xina. no puc parlar pels Estats Units, però puc dir per Europa que la seva exposició directa hi és limitada".

contador