• El PMI manufacturer està en 52,6, assolint el seu màxim dels últims tres mesos
  • El PMI de producció del sector manufacturer assenyala el seu màxim dels últims nou mesos, fins a situar-se en 54,0
comisioneuropea_630 European Commission

L'activitat total, que combina la producció del sector manufacturer i l'activitat comercial del sector serveis, ha augmentat al setembre al seu ritme més lent des de gener de 2015, observant-se una nova atenuació del ritme d'expansió econòmica de la Zona Euro, segons el comunicat emès per IHS Markit.

El PMI compost de l'activitat total de l'àrea monetària, índex que elabora la consultora Markit a partir de les comandes de les empreses, va caure fins als 52,6 punts, davant la previsió del consens d'analistes dels 52,8 i la dada d'agost de 52,9 punts. Així, l'índex registra el seu mínim dels últims 20 mesos. "El lleuger descens va ser provocat per una certa consolidació en el sector serveis", segons expliquen els analistes de Barclays.

Des de Markit adverteixen que hi ha un contrast entre les tendències del sector manufacturer i del sector serveis

Des de Markit adverteixen que hi ha un contrast entre les tendències del sector manufacturer i del sector serveis. Així, l'activitat comercial d'aquest ha crescut al ritme més feble des de finals de 2014, mentre que la producció manufacturera s'ha expandit al ritme més ràpid des de desembre de 2015. De manera que els fabricants s'han vist beneficiats d'un creixement més ràpid de les noves comandes en total (màxima dels últims tres mesos) i dels nous per a exportacions.

Les perspectives per a l'economia del sector serveis també s'han debilitat, ja que l'optimisme pel que fa als nivells d'activitat comercial els propers dotze mesos va decaure fins al seu mínim dels últims 21 mesos.

FRANÇA SUPERA ALEMANYA

Per països, el creixement de l'activitat total ha disminuït fins al seu mínim dels últims 16 mesos a Alemanya, reflectint principalment una intensa desacceleració en el sector serveis. Mentrestant, França ha experimentat la seva taxa d'expansió econòmica més ràpida des de juny de 2015, i ha superat Alemanya per primera vegada en més de quatre anys.

El creixement registrat entre les empreses de serveis de França ha aconseguit el seu màxim dels últims quinze mesos al setembre, compensant amb escreix una nova paralització de la producció manufacturera francesa.

En aquest sentit, la taxa de creixement en general fora dels "dos països principals" s'ha moderat fins al seu mínim dels últims 21 mesos.

LA CREACIÓ D'OCUPACIÓ TRONTOLLA

D'altra banda, el ritme de creació d'ocupació en la unió monetària també s'ha trontollat a finals del tercer trimestre. El nivell de contractació registrat al setembre s'ha incrementat al ritme més lent des de l'abril passat, i la taxa de creixement va ser idèntica a la mitjana en l'actual seqüència de 23 mesos d'expansió.

El ritme de creació d'ocupació a la unió monetària ha trontollat a finals del tercer trimestre

La creació d'ocupació s'ha accelerat en el sector manufacturer, però s'ha alentit en el sector serveis. A Alemanya l'ocupació ha crescut a un ritme lleugerament més intens que el d'agost, mentre que les plantilles han augmentat a França, després de registrar retallades el mes anterior.

Fora dels "dos països principals" de la Zona Euro, la creació d'ocupació s'ha desaccelerat fins al seu mínim des de setembre de 2015.

A més, les pressions inflacionistes s'han mantingut relativament atenuades al setembre, encara que de totes maneres han assenyalat alguns signes vacil·lants d'augment. Els costos mitjans han augmentat per sisè mes consecutiu (i a un ritme més ràpid que a l'agost), tot i que la taxa d'increment es manté molt per sota de la mitjana a llarg termini de l'estudi. Mentrestant, els preus mitjans de venda van augmentar per primera vegada els últims tretze mesos, encara que només lleugerament.

RECUPERACIÓ ECONÒMICA FRÀGIL

Per la seva banda, Rob Dobson, economista sènior d'IHS Markit, ha destacat que "tot i que el panorama subjacent continua reflectint un lent creixement al voltant de 0,3% durant el trimestre en el seu conjunt, també queda clar que la recuperació econòmica segueix sent fràgil i no aconsegueix generar una tracció significativa". I afegeix que en conseqüència, "la creació d'ocupació trontolla i les plantilles augmenten al ritme més lent des de l'abril passat".

Rob Dobson: "La recuperació econòmica segueix sent fràgil i no aconsegueix generar una tracció significativa"

"Com les pressions inflacionistes continuen sent relativament benignes i la confiança empresarial dels proveïdors de serveis ha decaigut fins al seu mínim dels últims vint-i-un mesos, encara hi ha possibilitats que els responsables de la política monetària apliquin noves mesures de suport cap a fins de l'any si observen que les condicions econòmiques segueixen moderant-se", destaca Dobson.

En relació a les dades per països, considera que "el creixement alentit del motor alemany i de la resta de la unió monetària suggereix que la recuperació continuarà mostrant desigualtats entre els països en avançar cap a l'últim trimestre de l'any".

contador