zone-euro-la-dette-peripherique-plus-exposee-a-la-bce-qu-aux-elections

La zona de l'euro va registrar al tercer trimestre una contracció del Producte Interior Brut (PIB) del 0,1% enfront dels tres mesos anteriors, segons la segona lectura de la dada publicada per Eurostat, l'ofician d'estadística comunitària. Entre les grans economies, Espanya va registrar entre juliol i setembre l'expansió més gran.

En comparació amb el mateix trimestre de l'any passat, l'economia va créixer un 0,1% a la zona euro.

De les principals economies de la regió de l'euro, el PIB d'Alemanya es va contreure un 0,1%, el de França es va frenar amb un augment del 0,1% i Itàlia es va estancar. Així, Espanya, l'economia de la qual va créixer un 0,3% al tercer trimestre, va reflectir el ritme d'expansió més gran.

Al conjunt de la Unió Europea (UE), el PIB es va estancar per segon trimestre consecutiu. Enfront del mateix període de l'any passat, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 0,1% al tercer trimestre.

Per països, Polònia (1,4%), Xipre (1,1%) i Hongria (0,9%) van aconseguir les taxes més grans de creixement intertrimestral. Per contra, Irlanda (-1,8%), Finlàndia (-0,9%) i Àustria (-0,6%) van patir els retrocessos econòmics més importants al tercer trimestre.

"Esperem que el PIB de la zona euro caigui novament al quart trimestre, un 0,1% equivalent, de manera que l'economia entri en una recessió tècnica curta i molt superficial, ja que les dades de les enquestes s'han suavitzat, cosa que apunta a una feble demanda dels consumidors mentre els diners nominals ajustats a la inflació segueixen caient i els estàndards crediticis continuen sent estrictes i els tipus d'interès elevats, cosa que frena la demanda d'inversió", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

En conseqüència, creuen que el PIB creixerà només un 0,4% aquest any. "L'any vinent el creixement del PIB augmentarà lleugerament, però creiem que només fins al 0,7%", afegeixen.

contador