ep control de pasajeros internacionales en el aeropuerto de palma
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO

El Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) han demanat aquest dijous que no s'imposin test sistemàtics ni quarantenes obligatòries als viatgers que es desplacin entre estats membres perquè sostenen que el risc de contagi entre passatgers d'avió és "molt menor" que entre la població general, al mateix temps que han reclamat informació clara i precisa als turistes sobre la situació a les seves destinacions.

Els experts europeus sostenen que en la situació epidemiològica actual el nombre de casos importats representa "una proporció molt baixa" i veuen "poc probable" que anessin a augmentar significativament els índexs de contagi generals.

"S'estima que la prevalença del coronavirus en viatgers és probablement menor que la de la població en general o entre contactes de casos confirmats", recull el document de recomanacions que no és vinculant per als Estats membres però que dona suport a la Comissió Europea.

Segons l'opinió dels experts de l'ECDC i de l'agència de seguretat aèria, les mesures pensades per combatre la pandèmia al sector dels viatges s'ha de centrar més en oferir àmplia informació als turistes sobre la situació epidemiològica a les seves destinacions i sobre les mesures posades en pràctica als aeroports i avions per evitar els contagis.

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha dit en una roda de premsa després de reunir-se per videoconferència amb els Vint-i-set que el risc del coronavirus "no és el viatge en si", sinó les mesures de contenció als llocs d'origen i destinació, per la qual cosa ha insistit als governs en "el risc de relaxar les mesures de confinament massa ràpidament".

En tot cas, les recomanacions europees demanen als Estats membres que "els viatgers no siguin considerats població de risc ni tractats com si haguessin estat en contacte" amb un pacient de coronavirus, llevat que siguin conscient d'haver estat en contacte amb una persona contagiada.

contador