rusiacbeconomia221

La Unió Europea (UE) ha immobilitzat més de 200.000 milions d'euros en actius del Banc Central de Rússia des que el febrer del 2022 comencés la guerra contra Ucraïna. La xifra puja fins als 300.000 milions d'euros de reserves de l'entitat monetària russa bloquejades si es tenen en compte les sancions imposades tant per la UE com per altres països del G7 i Austràlia.

"El 70% dels actius del sistema bancari rus estan subjectes a sancions. A més a més, s'han immobilitzat al voltant de 20.000 milions d'euros en actius de més de 1.500 persones i entitats sancionades", assenyala el Consell Europeu.

L'organisme, que ha adoptat deu paquets de sancions contra Rússia i Bielorússia, destaca que l'objectiu és debilitar la capacitat de Rússia per finançar la guerra, per això aquestes mesures estan dirigides específicament "contra les elits política, militar i econòmica responsables de la invasió"".

"Les mesures restrictives no tenen com a objectiu la societat russa. Per aquesta raó, alguns sectors com l'alimentació, l'agricultura, la sanitat i els productes farmacèutics queden exclosos de les mesures restrictives imposades", aclareix l'organisme.

El portaveu de la Comissió Europea, Christian Wigand, que ha confirmat les xifres, ha destacat en una entrevista que "la UE es compromet a garantir que Rússia pagui pels danys causats a Ucraïna" i per aquest motiu s'estan "explorant maneres d'utilitzar els actius russos congelats i immobilitzats per a aquest propòsit", ha afirmat en declaracions recollides per Bloomberg.

Wigand també ha avançat que s'està treballant en estreta col·laboració amb Suècia, que ocupa la presidència rotatòria de la UE, “per fer avançar les discussions” sobre les opcions proposades per utilitzar els actius congelats del banc central rus.

Al Consell subratllen que els indicadors econòmics revelen que les mesures restrictives contra Rússia adoptades a Europa i en altres llocs estan fent efecte en l'economia russa.

Segons el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 2022 va ser un any dolent per a l'economia russa. Es calcula que el 2022 el producte interior brut (PIB) de Rússia va caure un 2,1%.

"És possible que l'economia russa continuï contraient-se el 2023. Es preveu que el seu PIB disminueixi un 2,5% en la hipòtesi més pessimista (OCDE) o un 0,2% segons el Banc Mundial. L'FMI espera que hi hagi creixement el 2023 (0,7%)", subratlla l'organisme comunitari.

Les mesures restrictives també estan orientades a les importacions de determinades mercaderies procedents de Rússia i a l'exportació d'algunes mercaderies a Rússia. Les xifres, segons detalla la Comissió, avalen les sancions.

"Tant el Banc Mundial com l'FMI van calcular que el 2022 el comerç rus de béns i serveis experimentaria una caiguda considerable. Per al 2023, es preveu que les importacions siguin superiors a les del 2022, mentre que, segons el Banc Mundial, les exportacions continuaran disminuint. D'acord amb l'FMI, es mantindran gairebé al mateix nivell", explica la institució.

En el cas de les sancions contra les importacions de petroli que van entrar en vigor el desembre del 2022 han donat lloc a una limitació dels ingressos de Rússia.

"Segons l'Agència Internacional de l'Energia, els ingressos procedents del petroli de Rússia van disminuir més d'una quarta part el gener del 2023 (en comparació amb el gener del 2022). La caiguda al febrer va ser encara més important (més del 40%)", conclou la Comissió Europea.

contador