ep la ministra de hacienda maria jesus montero en el congreso
Pool

El Ple del Congrés dels Diputats va rebutjar aquest dijous les esmenes de totalitat presentades per PP, Vox i Ciutadans per a la devolució del projecte de llei del Govern per a la creació de l'impost a les transaccions financeres, també conegut com a 'taxa Tobin'. A la Cambra Baixa es van registrar 196 vots en contra, 152 vots a favor i cap abstenció, per la qual cosa el projecte passarà a la Comissió d'Hisenda per continuar la tramitació.

La proposta de l'Executiu, amb la qual preveu recaptar 850 milions d'euros, consisteix a gravar amb un 0,2% les operacions d'adquisició d'accions de societats espanyoles, amb independència de la residència dels agents que intervinguin en les operacions, sempre que siguin empreses cotitzades i que el valor de capitalització borsària de la societat sigui superior als 1.000 milions d'euros.

Durant la defensa del projecte de llei, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que l'impost servirà per a "reduir les distorsions en la competència, descoratjar pràctiques especulatives i arriscades i prevenir futures crisis" i que també "cerca una justa contribució del sistema financer que compensi el paper a la crisi econòmica i el cost dels rescats que es van sufragar pels contribuents i que van ascendir a 4,6 bilions en el context europeu".

Montero va apuntar que actualment les operacions que es pretenen gravar "no són subjectes de cap impost", ja que "existeix un buit legal en aquesta mena de figures perquè la fiscalitat tradicional no està adaptada a aquest volum d'operacions". Així, va advertir que existeix "un privilegi inacceptable i un greuge per al conjunt dels contribuents".

A més, la ministra va defensar que aquest impost "no és un invent del Govern espanyol, ni una excentricitat" sinó que "són anys treballant a l'entorn europeu per a trobar unanimitat sobre un tribut d'aquest tipus, comú i homogeni, i que té com a referència la proposta de directiva que va llançar la Comissió Europea el 2011".

En aquest sentit, Montero va recordar que la idea d'aquesta directiva era que aquest impost entrés en vigor a nivell comunitari el 2014, amb una estimació d'ingressos d'entorn de 57.000 milions d'euros per als 27 països membre de la UE, però que, vist el retard en arribar a un acord sobre aquest tema, deu països -Bèlgica, Xipre, França, Itàlia, Finlàndia, Romania, Grècia, Irlanda, Polònia, el Regne Unit- "ja l'apliquen d'alguna forma". A més, va explicar que el projecte de llei presentat per l'Executiu contempla adaptar el tribut quan s'acordi una figura comuna per a la UE.

Per tot això, Montero va criticar que PP, Vox i Ciutadans utilitzin a les seves esmenes a aquest tribut els mateixos arguments utilitzats en els debats la setmana passada sobre la 'taxa Google' i que, en la seva opinió, demostren que "més que esmenes a la totalitat d'aquest decret", el que fan és "esmenar el sistema tributari" amb un "perillós intent de deslegitimació del sistema tributari".

Noticias relacionadas

contador