ep hipotecas irph
CEDIDA

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits als registres de la propietat es va situar en 29.900 al passat mes de juny, número que suposa una xifra un 2,5% inferior a la del mateix mes de 2018 i tornar a taxes negatives, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que recorda que les dades d'aquesta estadística procedeixen d'"escriptures públiques realitzades anteriorment".

Davant d'aquest retrocés interanual, la signatura d'hipoteques sobre habitatges torna a terreny negatiu després del fort increment, superior de l'11%, que havia experimentat el maig.

D'acord amb les dades difoses per l'INE, l'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges ha baixat un 3,7% respecte al juny de 2018, fins als 119.964 euros, mentre que el capital prestat va baixar un 6,1% en taxa interanual, fins a fregar els 3.587 milions d'euros.

El tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris sobre habitatges va arribar el passat mes de juny al 2,57%, enfront del 2,65% d'un any abans, amb un termini mitjà de 24 anys.

En termes mensuals (juny sobre maig), el nombre d'hipoteques sobre habitatges va retrocedir un 14,3%, mentre que el capital prestat per a aquest tipus d'hipoteques va baixar un 17,2%. En tots dos casos es tracta del descens més important durant aquest mes en almenys cinc anys.

Quant al que es fa a les comunitats autònomes, el major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges el juny les formen Andalusia (5.986), Comunitat de Madrid (4.928) i Catalunya (4.836). Així mateix, les comunitats en què es presta més capital per a la constitució d'hipoteques sobre habitatges són Comunitat de Madrid (825.900.000 d'euros), Catalunya (691.800.000) i Andalusia (601.200.000).

CANVIS EN LES CONDICIONS

Pel que fa a les hipoteques amb canvis registrals, aquestes b un 1,2% menys que durant el mateix mes de 2018. Atenent a la classe de canvis en les condicions, el juny es van produir 4.720 novacions (o modificacions produïdes amb la mateixa finalitat financera), amb un augment interanual del 3,3%.

D'altra banda, el nombre d'operacions que van canviar d'entitat (subrogacions al creditor) va baixar un 25,2%, mentre que el nombre d'hipoteques a les quals va canviar el titular del bé hipotecat (subrogacions al deutor) es va incrementar un 8,5%. Així mateix, de les 5.805 hipoteques que van canviar les seves condicions al passat mes de juny, b

Davant les dades publicades per l'INE, un dels primers a donar les seves impressions ha estat el cap d'estudis d''Idealista', Fernando Encinar, que assegura que "la caiguda en el volum hipotecari del mes de juny, que veurà la seva continuïtat en les estadístiques de juliol, reflecteix l'aturada produït per l'entrada en vigor de la nova llei hipotecària, que ha obligat a posposar la signatura de moltes operacions. Les hipoteques fixes marquen nou rècord i els tipus d'interès es mantenen atractius, extrem que es veurà millorat durant els propers mesos per la política monetària i la forta competència bancària", ha conclòs.

contador