• El preu mitjà dels habitatges de lloguer d'entre 80 i 90 metres quadrats a Espanya és de 680 euros...
  • ...i el del preu mitjà del metre quadrat de l'habitatge lliure és de 1.566,6 euros
ep pisomadrid
EUROPA PRESS - Archivo

La rendibilitat mitjana de l'habitatge en lloguer a Espanya se situa en el 5,7% i el preu mitjà del lloguer pujarà entre l'1,5% i el 2% en el primer semestre de l'any, segons es desprèn del quart informe sobre el 'Mercat de lloguer residencial a Espanya', elaborat per Servihabitat Trends.

L'estudi reflecteix que la rendibilitat bruta mitjana del lloguer a Espanya se situa en el 5,7%, mantenint la seva tendència a l'alça, encara que amb un increment general moderat, tant en grans operacions com en altres més petites.

La Comunitat de Madrid (5,9%) supera la mitjana nacional i les Illes Balears i les Canàries es troben en línia amb la mateixa, mentre que a Illes Balears i Catalunya han descendit. Per províncies, Las Palmas (6,4%), València (6,3%), Huelva (6,1%), Cadis (5,9%), Madrid (5,9%), Barcelona (5,8%) i Saragossa (5,8%) superen la dada nacional.

Servihabitat destaca que el mercat de lloguer mostra "símptomes de millora", encara que els indicadors experimenten creixements més moderats que en semestres anteriors, al mateix temps que les diferències entre les poblacions amb mercats més dinàmics (poblacions de més de 300.000 habitants) i la resta segueixen incrementant-se.

En les primeres, s'estan escurçant els temps mitjans per llogar un habitatge, existeix una falta d'oferta i s'està reduint la rendibilitat exigida pels inversors.

El preu mitjà dels habitatges de lloguer d'entre 80 i 90 metres quadrats a Espanya és de 680 euros

PUGEN ELS PREUS DE LLOGUER...

Així mateix, el preu mitjà dels habitatges en lloguer d'entre 80 i 90 metres quadrats a Espanya és de 680 euros, un 9,7% superior a sis mesos enrere, encara que en la Comunitat de Madrid (+14,1%) i en les Illes Balears (+9,9%) aquest increment és encara més gran. No obstant això, l'informe assenyala que la tendència a l'augment continuat dels preus mitjans s'ha vist moderada en algunes zones, on aquests s'han mantingut o fins i tot han descendit en els últims mesos.

D'aquesta forma, per al primer semestre de l'any espera que en la majoria de províncies els preus es mantinguin o tendeixin a la moderació i que l'increment mitjà del preu a nivell nacional sigui d'entre l'1,5% i el 2%.

Segons la Xarxa d'agents col·laboradors (APIs) de Servihabitat, el 73,6% dels demandants d'habitatge en lloguer a Espanya té menys de 35 anys, la qual cosa suposa set desenes més que fa sis mesos.

...I DEL METRE QUADRAT DE L'HABITATGE LLIURE

Aquest dijous, el Ministeri de Foment també ha informat que el preu mitjà del metre quadrat de l'habitatge lliure s'ha situat als 1.566,6 euros entre gener i març d'aquest any. Aquesta xifra suposa un increment del 0,5% respecte a l'últim trimestre del 2017 i un creixement del 2,7% respecte fa un any.

D'aquesta manera, el preu de l'habitatge encadena 12 trimestres de creixement, després de 26 trimestres de caigudes que van començar a finals de 2008. Descomptant-ne la inflació, el preu de l'habitatge lliure ha experimentat un increment de l'1,7%.

COM SÓN ELS HABITATGES LLOGATS?

Quant a les característiques dels habitatges llogats, el 27% dels habitatges plurifamiliars a Espanya es troben llogats, mentre que en el cas de les unifamiliars suposen només el 13,4%. A més, la superfície útil majoritària dels habitatges principals és de menys de 90 metres quadrats (74% dels casos).

Igualment, el nombre de mesos que triga a llogar-se un immoble al país manté el seu descens, i se situa ja en poc més d'un mes i mig, encara que el comportament difereix segons les zones.

A Andalusia, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana la rotació ha augmentat, mentre que a Catalunya i en la resta de comunitats el temps que es triga a llogar un habitatge ha experimentat un lleuger increment. Tot i així, en mercats molt actius, com són les ciutats de Madrid i Barcelona, un habitatge pot trigar pocs dies a llogar-se.

L'oferta d'habitatges de lloguer disponible a Espanya és de 90.000 immobles

MENOR OFERTA DISPONIBLE

Finalment, l'informe assenyala que l'oferta d'habitatges en lloguer disponible a Espanya és de 90.000 immobles, la qual cosa suposa una reducció del 8,1% pel que fa a l'oferta disponible al setembre del 2017. Això suposa 1,9 habitatges en oferta per cada 1.000 habitants i 4,9 per cada 1.000 llars.

Aquesta disminució és un reflex del dinamisme més gran del mercat i es deu a una disminució dels temps mitjans en què es triguen a llogar els habitatges, així com al manteniment dels contractes per part dels arrendataris, que no canvien amb tanta facilitat de residència per evitar increments en els seus pagaments mensuals.

En tot cas, en comunitats com Catalunya, Madrid o les Illes Balears, l'oferta ha augmentat gràcies a la presència més elevada del perfil inversor, atret per aquest dinamisme. Catalunya, la Comunitat de Madrid i Andalusia són les comunitats amb més oferta d'habitatges en lloguer, mentre que La Rioja, Navarra i Extremadura, a més de Ceuta i Melilla, són les que disposen d'un menor volum.

BOMBOLLA DEL LLOGUER?

Un promotor immobiliari de Barcelona assegura a Bolsamanía que "només hi ha bombolla (del lloguer) en grans ciutats". "En altres poblacions no només no n'hi ha, sinó que els preus estan per sota del mercat".

És més, segons la seva opinió, els generadors de la 'bombolla' són precisament els particulars, ja que no són realistes a l'hora d'estipular el lloguer mensual i que això afecta especialment els turistes, "que lloguen al preu que sigui".

Així mateix, aquest expert assegura que l'assumpte del lloguer està relacionat amb la manca d'oferta per a tanta demanda, i és que el sector ha estat aturat durant molts anys i ara falten pisos d'obra nova per satisfer tant lloguer com compra. Per tant, preveu que el problema s'agreugi encara més en dos anys.

Noticias relacionadas

contador