ep archivo   operarios en una fabrica industrial
EUROPA PRESS - Archivo

La producció industrial avança per cinquè mes consecutiu, encara que al setembre modera el seu creixement. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Índex General de Producció Industrial (IPI) va pujar un 3,3% enfront del mateix mes del 2021, taxa que suposa una taxa 2,3 punts inferior a l'agost.

L'índex de producció industrial corregit d'efectes estacionals i de calendari presenta al setembre una variació del 3,6% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és d'1,6 punts inferior a la registrada a l'agost.

En índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari, tots els sectors presenten taxes anuals positives, excepte Béns intermedis (-3%). Els increments més importants es donen en Béns d'equip (11,8%), Energia (8,6%) i Béns de consum durador (3,7%).

La variació mensual de l'índex de producció industrial entre els mesos de setembre i agost, eliminant els efectes estacionals i de calendari, és del -0,3%. Aquesta taxa és de 0,6 punts inferior a l'observada a l'agost.

Per sectors, Béns de consum durador (1,6%) i Energia (0,4%) presenten taxes mensuals positives. Per contra, Béns d'equip (-1,4%), Béns de consum no durador (-0,3%) i Béns intermedis (-0,2%) registren taxes mensuals negatives.

Per CA, la producció industrial n'augmenta respecte al setembre del 2021 en 12 i en disminueix en les altres cinc. Els increments més grans es produeixen a les Illes Balears (17,2%), Aragó (12,3%) i Comunitat de Madrid (10,3%). I els descensos més importants al Principat d'Astúries (-6,4%), Cantàbria (-6,4%) i Extremadura (-6,2%).

De cara al futur, "les dades de les enquestes no ofereixen consol per als propers mesos: el PMI de producció manufacturera va caure a 41,6 a l'octubre, el nivell més baix des del maig del 2020, la indústria tornarà a ser un llast per al creixement del PIB al quart trimestre i la disminució de la demanda de serveis significa que el turisme farà poc per compensar aquesta debilitat", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Noticias relacionadas

contador