donald-trump-xi-jinping 20190826103611
REUTERS/Kevin Lamarque

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) ha pres partit en la guerra comercial que mantenen els Estats Units i la Xina. En una resolució que ha fet pública aquest dimarts, determina que els aranzels imposats pel president estatunidenc Donald Trump al país asiàtic entre 2018 i 2019 són il·legals.

Aquest organisme sosté que els aranzels són contraris a les normes del comerç internacional perquè "no són consistents amb els principis de Nació Més Afavorida de l'OMC i excedeixen les tarifes màximes acordades pels Estats Units". D'aquesta manera, dóna la raó a la Xina, que havia fet una reclamació a l'organització a l'abril de 2018.

De moment, es tracta d'una primera resolució, però suposa un gran toc d'atenció a la política aranzelària que Trump ha imposat no sols contra la Xina, també contra altres territoris com la Unió Europea, el Japó i Mèxic.

En el cas específic de la Xina, els Estats Units li va imposar aranzels per valor de 250.000 milions de dòlars (50.000 milions al juny de 2018 i 200.000 milions setembre d'aquest mateix any). Per part seva, Pequín va respondre amb tarifes similars contra productes estatunidencs.

No obstant això, des de finals de 2019 l'OMC no té poder per resoldre els casos en segona instància, ja que no compta amb membres suficients per a resoldre cap cas perquè els Estats Units manté bloquejada la seva reelecció. Per tant, si els EUA apel·len la sentència, aquesta quedaria sense efecte.

Noticias relacionadas

contador