croissance-stable-dans-la-zone-ocde

L'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) no és tan pessimista i ha elevat les seves previsions. Ara ja només estima una contracció del 4,5% per al PIB mundial enguany, comparat amb una caiguda del 6% anticipada anteriorment.

Així ho destaca el seu informe bianual 'Perspectiva Econòmica', que s'ha publicat aquest dimecres. Els d'Ángel Gurría alerta que, malgrat tot, la confiança "encara és fràgil" i segueix existint molta incertesa.

De cara a 2021, l'organització pronostica una expansió de l'economia mundial del 5%, dues dècimes menys que la prevista a les seves anteriors previsions, publicades el mes de juny.

"La magnitud i durada del 'xoc' de la pandèmia va diferir entre les grans economies, però totes van experimentar una contracció marcada de l'activitat pel fet que es van implementar mesures de contenció necessàries", ha indicat l'OCDE.

L'organisme ha explicat que el comerç mundial "es va col·lapsar", amb una caiguda del 15% en el primer semestre de l'any, i que els mercats de treball es van interrompre de manera severa per la reducció de les hores treballades, la pèrdua d'ocupacions i el tancament forçós de comerços.

"Sense el ràpid i efectiu suport polític posat en marxa per totes les economies per a esmorteir l'impacte del 'xoc' en els ingressos de les llars i les empreses, la contracció de l'activitat i l'ocupació hauria estat substancialment més gran", ha alertat l'OCDE.

Respecte al conjunt de la zona euro, l'OCDE estima que el seu PIB es contraurà un 7,9% en 2020, enfront de la caiguda del 9,1% que va pronosticar al juny. La recuperació al 2021, no obstant això, serà 1,4 punts inferior a l'esperada, amb un creixement del PIB del 5,1%.

L'OCDE únicament desglossa les previsions per a les tres principals economies europees. En el cas d'Alemanya, el seu PIB caurà un 5,4% al 2020 i creixerà un 4,6% al 2021. Es tracta d'una revisió de 1,2 punts a l'alça i a la baixa, respectivament.

França experimentarà un 'xoc' del 9,5% del PIB enguany, enfront del 11,4% estimat al juny. Per a 2021, l'OCDE estima que creixi un 5,8%, 1,8 punts menys. Itàlia, en canvi, caurà un 10,5%, enfront del 11,3% anterior, i repuntarà un 5,4% al 2021, 2,3 punts menys.

Respecte a la resta de grans economies mundials, els Estats Units es contraurà un 3,8% al 2020, en comparació amb la caiguda el 7,3% estimada anteriorment, al mateix temps que al 2021 creixerà un 4%, només una dècima menys. La Xina, creixerà un 1,8% al 2020, enfront de la caiguda estimada al juny del 2,6%, i al 2021 repuntarà un 8%, més d'un punt addicional.

El Regne Unit serà un dels països desenvolupats més afectats, ja que el seu PIB caurà un 10,1% enguany. Al juny, el descens estimat era de l'11,5%. Per a 2021, l'OCDE ha revisat a la baixa en 1,4 punts la seva estimació de creixement, fins al 7,6%. Així mateix, mentre el Japó descendirà un 5,8% enguany, una millora de dues dècimes respecte a juny, la seva economia serà entre les que menys creixerà al 2021, amb una alça del 1,5%, sis dècimes menys del que es preveia anteriorment.

El club de països ha afirmat que les perspectives de creixement depenen de "molts factors", incloent-hi la durada de nous brots de Covid-19, el grau d'efectivitat de mesures de contenció, el temps fins que estigui disponible la vacuna i fins a quin punt les mesures monetàries i fiscals serveixen per impulsar la demanda.

L'OCDE assumeix així que en els pròxims mesos tindran lloc nous brots vírics a totes les economies, per la qual cosa s'hauran de continuar aplicant mesures de contenció. No obstant això, l'entitat estima que les mesures estaran focalitzades a poblacions i llocs concrets, restringint l'activitat i el moviment de manera local, en lloc d'aplicar confinaments massius com la primera meitat de l'any.

Noticias relacionadas

contador