• La possibilitat de tres pujades de tipus per part de la Fed seguirà pressionant a la divisa britànica
money

La lliura esterlina ha caigut amb força aquesta matinada avançant-se a la compareixença de la successora de David Cameron, Theresa May, aquest dimarts. S'espera que la nova primera ministra marqui les línies per a la sortida de Regne Unit de la Unió Europea, i els inversors temen haver d'enfrontar-se a un 'hard Brexit' (Brexit dur).

  • 1,1660€
  • 0,00%
  • 1,2512$
  • 0,02%

La lliura retrocedeix en aquests moments contra l'euro un 1,23% després d'haver d'haver caigut amb força en l'obertura del mercat de divises (forex). La moneda britànica es canvia aquest dilluns per 1,13 euros, un preu que està massa allunyat dels 1,45 euros pels quals es canviava juliol de 2015.

LA FED MARCA EL CAMÍ

La sortida del mercat comú europeu segueix pesant a la moneda britànica, que es troba en serioses dificultats davant el nou camí marcat per la Reserva Federal (Fed) d'Estats Units. El banc central nord-americà ha iniciat el camí per a la normalització dels seus tipus d'interès, i les actes de l'última reunió d'han confirmat el que ja es preveia al desembre: el banc central podria trepitjar l'accelerador i dur a terme més de tres pujades de tipus en 2017.

No obstant això, James Bullard, president de la Reserva Federal de St. Louis i una de les veus més influents del banc central dels Estats Units, pot tenir la clau. De fet, dijous passat confirmava que potser el mercat estava esperant massa pujades de tipus per aquest any. És a dir, el mateix que ja va passar el 2015 i 2016, quan al començament s'esperaven entre tres i quatre augments del preu del diner per any, encara que solament es va veure una pujada a la fi de 2015 i una altra en 2016.

En aquesta situació, la Reserva Federal té la clau per seguir pressionant a la baixa a la lliura mitjançant una altra pujada de tipus o, en canvi, prefereixen mantenir el preu del diner en el rang del 0,5-0,75% en el qual es troba actualment. El Banc Central Europeu també té molt a dir, i encara que no s'espera que hi hagi moviments en la reunió del dijous, qualsevol besllum de pujada de tipus per part de Mario Draghi podria empènyer a la divisa britànica a la baixa.

La sortida de Regne Unit de la Unió Europea està tenint un important cost per a la seva moneda, i està obligant el seu banc central a mantenir els tipus d'interès baixos per impulsar a l'economia. La possibilitat d'un 'hard Brexit' no fa més que augmentar en els inversors la por a majors dificultats econòmiques a Gran Bretanya, i monedes com l'euro o el dòlar estan aprofitant per apreciar-se fins a nivells no vistos en dècades.

contador