panier anti inflation 20230502120114

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units s'ha mantingut el setembre al 3,7% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat lleugerament per sobre del 3,6% estimada pel consens. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha baixat fins al 4,1%, des del 4,3% del mes anterior, i en línia amb el previst.

A nivell mensual, l'índex general ha avançat un 0,4% el setembre, una dècima per sobre de les previons, però inferior a l'increment del 0,6% del mes anterior. En el cas de la variable subjacent, ha estat en el 0,3%.

L'índex d'habitatge ha estat el que ha contribuït més a l'augment mensual de tots els articles, representant més de la meitat de l'augment.

"Si bé els principals índexs de components energètics es van mostrar mixtos el setembre, l'índex del sector energètic va pujar un 1,5% durant el mes. L'índex d'aliments va augmentar un 0,2%, igual que ho va fer durant els dos mesos anteriors. L'índex d'alimentació a casa va augmentar un 0,1%, mentre que l'índex d'aliments fora de casa va augmentar un 0,4%", ha explicat l'organisme.

Tot i això, l'índex energètic ha disminuït un 0,5% durant els 12 mesos que van acabar el setembre, i l'índex d'aliments s'ha incrementat un 3,7% el darrer any.

Altres índexs que han experimentat un creixement el setembre són el lloguer, l'allotjament fora d'assegurances de llar, vehicles de motor, recreació, cura personal i vehicles nous. Els índexs de cotxes usats, els camions i les peces de vestir, en canvi, han estat dels que han caigut durant el mes.

Pel que fa a l'índex de cereals i productes de fleca, ha baixat un 0,4% el setembre, la primera caiguda des del juny del 2021. L'índex de fruites i verdures es va mantenir sense canvis durant el mes, igual que l'índex de begudes no alcohòliques.

Per Richard Garland, estrateg en cap d'inversions d'Omnis Investments, "la inflació continua la seva trajectòria descendent malgrat l'interessant informe de nòmines de la setmana passada i el recent augment dels preus del petroli. És probable que aquesta tendència a la baixa continuï, ja que molts dels factors que van impulsar la inflació en primer lloc estan disminuint"

El sector de serveis ha estat un dels principals culpables del creixement econòmic sorprenentment fort a principis d'aquest any, però ara s'està desaccelerant i altres dades del mercat laboral suggereixen que la contractació i la inflació salarial s'estan suavitzant com s'esperava. Ara és difícil contemplar una pujada de tipus el novembre", afegeix l'expert.

Stephen Innes, d'SPI Asset Management, l'informe d'inflació ha estat més sòlid del que s'esperava, “cosa que podria equilibrar el to més cautelós dels funcionaris de la Reserva Federal aquesta setmana. No obstant, les autoritats semblen més preocupades per quant de temps mantindran el perfil actual dels tipus d'interès que com d'elevades haurien de ser les taxes”.

Els experts d'Oxford Economics, per part seva, fan una lectura més optimista i destaquen que, "darrere del lleig titular, la tendència desinflacionària gradual evident en els últims mesos encara sembla mantenir-se".

Per això, creuen que "aquest informe no canviarà el missatge dels funcionaris de la Fed dels últims dies que es poden donar el luxe de ser pacients".

Noticias relacionadas

contador