ep archivo   precios ipc inflacion consumo ensalada ensaladas compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha caigut al novembre al 3,1% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. La dada s'ha situat en línia amb el que estima el consens, igual que ha passat amb la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, i que s'ha mantingut al 4%.

En termes mensuals, l'índex general va avançar un 0,1% el novembre, en línia amb el que s'esperava, per la qual cosa accelera després de tancar el mes anterior amb un creixement nul. Per part seva, la taxa subjacent també va complir el que estava previst i va augmentar un 0,3% el mes, per sobre del 0,2% d'octubre.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va continuar augmentant el novembre i va compensar la caiguda de l'índex de la gasolina".

L'índex energètic va caure un 2,3% el novembre, gràcies principalment a un descens del 6% en el cost de la gasolina i del 2,7% per al fueloil, mentre que es van registrar augments en el preu mitjà de l'electricitat (+1,4%) i el gas (+2,8%).

En termes interanuals, l'índex energètic va caure un 5,4% durant els darrers 12 mesos, un període durant el qual el cost de la gasolina va disminuir un 8,9%, mentre que l'índex de gas natural va caure un 10,4%, i el fueloil es va abaratir un 24,8%. En canvi, l'índex d'electricitat va augmentar el 3,4% durant el darrer any.

Per part seva, l'índex d'aliments va pujar un 0,2% el novembre, per sota del 0,3% del mes anterior, amb alces del 0,1% per als aliments a la llar, que van desaccelerar des del 0,3% octubre. Quatre dels sis grups d'aliments principals van augmentar durant el mes. L'índex de cereals i productes de fleca es va enfilar un 0,5%, mentre que les verdures es van encarir un 0,3%, dues dècimes menys que les begudes no alcohòliques (+0,5%). A més, l'índex d'aliments fora de casa va augmentar un 0,4% el novembre.

Aquestes xifres deixen l'augment interanual dels aliments al 2,9%, amb alces de l'1,7% per als aliments a casa i del 5,3% per al menjar fora de casa. La resta de grans grups d'alimentació van registrar augments que van des del 0,1% (carns, aus, peix i ous) al 3,3% (altres aliments a la llar).

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "amb una inflació subjacent del 4%, aquesta no és la millor notícia, però igualment farà poc per descarrilar la narrativa predominant que les taxes estan al punt màxim".

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "una altra forta caiguda dels preus de la gasolina el mes passat va mantenir la inflació general de l'IPC en una tendència a la baixa, però les pressions inflacionàries subjacents continuen sent més persistents, amb una inflació subjacent sense canvis al 4%”.

"En general, això farà poc per canviar les recents comunicacions de la Reserva Federal que la inflació subjacent continua sent massa forta per contemplar un canvi a retallades de taxes a curt termini. És probable que les expectatives del mercat sobre retallades de tipus a principis del proper any es vegin defraudades. Veiem pressions més persistents sobre els salaris i la inflació bàsica que mantindran la Reserva Federal tot esperant un temps prolongat, i és probable que les retallades es retardin fins al setembre", afegeixen.

Per part seva, Ryan Brandham, director de mercats de capital globals per a Amèrica del Nord de Validus Risk Management, assegura que "el mercat ja està descomptant més de quatre retallades de tipus d'interès el 2024", tot i que "tenint en compte que l'índex subjacent de preus al consum es manté al 4%, hi ha el risc que aquestes retallades no es produeixin tan ràpid com espera el mercat".

"La Reserva Federal necessita veure una disminució sostinguda de la inflació abans de prendre mesures significatives. Tot i que la publicació d'avui s'alinea estretament amb les expectatives, avui la reacció del mercat pot ser moderada, ja que l'atenció se centra en la propera reunió del FOMC de demà", valora.

Bret Kenwell, analista d'opcions dels EUA d'eToro, manifesta que "la inflació es continua moderant i es manté lluny dels màxims, encara que la lluita per tornar al 2% tindrà clarament alguns obstacles".

"Com que en aquest informe no hi ha un repunt inesperat de la inflació, és probable que els inversors segueixin centrats en el moment concret en què es produirà la primera baixada de tipus en comptes de la preocupació per una altra pujada", argumenta.

Des de Pantheon Macroeconomics deixen clar que "aquestes dades no canviaran el resultat de la reunió del FOMC" que se celebrarà entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana.

"Esperem que el president Powell repeteixi que la Reserva Federal encara està disposada a tornar a pujar les taxes si cal, i probablement retrocedirà a la conferència de premsa quan se li pregunti sobre el moment probable per a la primera flexibilització. Però les dades els diran què fer, i esperem que el PCE bàsic i les dades salarials impulsin la Fed a flexibilitzar les seves polítiques a la primavera”, conclouen.

contador