dl westminster houses of parliament uk government politicians mp lords palace of westminster big ben pb
Sharecast / Squirrel_photos via Pixabay

El Regne Unit agafa aire després de la lectura d'inflació del novembre. L'Índex de Preus de Consum (IPC) britànic s'ha moderat al 10,7% durant l'onzè mes de l'any, lleugerament per sobre de les expectatives del consens, que estimaven una reducció fins als 10,9 punts percentuals. La taxa d'inflació interanual va registrar l'octubre passat l'increment més gran dels preus des del 1981, situant-se a l'11,1%, segons ha indicat aquest dimecres l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS, per les sigles en anglès).

La lectura a la baixa de l'IPC arriba un dia abans que el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) anunciï la decisió següent de política monetària. El mercat estima que l'organisme liderat per Andrew Bailey elevi els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al 3,5% des del 3% actual.

Per la seva banda, la taxa d'inflació subjacent, que exclou en el càlcul els preus d'energia, aliments, tabac i alcohol, alguns dels components més volàtils, es va situar al 6,3% al novembre, dues dècimes per sota de la dada d'octubre i les expectatives del consens.

Segons l'ONS, la pujada interanual del preu dels aliments i begudes no alcohòliques va augmentar fins al 16,4%, des del 16,2% d'octubre, mentre que els subministraments d'habitatge van augmentar el cost un 26,6%, mateixa dada que el mes anterior. L'alcohol i el tabac, per part seva, van caure dos punts percentuals fins al nivell del 4,1%, mentre que el transport es va reduir fins al 7,2% des del 8,9% de fa un mes.

L'oficina estadística destaca que, des de l'1 d'octubre del 2022, el límit de preus de l'energia d'Ofgem va ser substituït per la Garantia de Preus de l'Energia (GPE) del Govern, que va augmentar els preus de l'energia. "No obstant, la taxa d'augment es va reduir limitant el cost unitari de l'electricitat i el gas, de manera que una llar típica a la Gran Bretanya paga, de mitjana, unes 2.500 lliures a l'any a la factura energètica", afegeixen.

Els experts de Pantheon Macroeconomics celebren les dades del novembre, ja que han mostrat “un clar alentiment del ritme de pujada dels preus subjacents”. “Per fi! La dada mostra que la inflació subjacent es va veure frenada a l'octubre pels augments interanuals més baixos dels preus de la roba, els jocs d'ordinador i els automòbils”, expliquen des de la companyia britànica, que assenyala que “tots els indicadors avançats apunten a una forta caiguda” el 2023: per exemple, les despeses d'enviament s'han desplomat a “només una cinquena part del nivell de fa un any”.

“De cara al futur, l'IPC hauria de continuar disminuint durant els propers mesos, afavorit per la recent caiguda dels preus del petroli, que sembla que farà que la contribució dels carburants a la taxa general disminueixi 0,15 punts percentuals més al desembre”, apunten des de Pantheon Macroeconomics, alhora que assenyalen que “els preus mundials de les matèries primeres agrícoles i les dades dels preus de producció suggereixen que la inflació de l'IPC dels aliments probablement hagi tocat sostre i caigui bruscament el 2023”.

“D'altra banda, sembla que la contribució dels preus de l'electricitat i el gas natural a la taxa general es reduirà a aproximadament 2,5 punts percentuals a l'abril, enfront dels 3 punts percentuals actuals. La pujada del 20% dels preus al consum de l'energia a l'abril serà molt menor que l'augment del 54% d'un any abans, i dubtem que les ponderacions dels components de l'electricitat i el gas natural augmentin prou perquè aquests canvis contribueixin igual a la variació de l'índex de tots els articles”, afegeixen.

Per part seva, Dan Boardman-Weston, conseller delegat i director d'inversions de BRI Wealth Management, ha destacat que aquesta dada deixa el BoE “en una situació molt delicada”. "Necessita apujar els tipus perquè la inflació supera amb escreix el seu objectiu del 2%, però l'economia es troba en una situació lamentable", subratlla aquest expert, que espera una alça de 50 punts bàsics al conclave d'aquest dijous de l'organisme. “El Govern i el Banc d'Anglaterra tenen davant seu un exercici d'equilibrisme difícil i esperem que aconsegueixin reduir la inflació sense causar gaire dolor econòmic. Sembla un gran repte”, sentencia.

Noticias relacionadas

contador