ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

L'IPC del Regne Unit va augmentar un 3,4% durant els 12 mesos fins al febrer del 2024, baixant des del 4,0% al gener i molt per sota del pic de l'11,1% de l'octubre del 2022.

"Les nostres estimacions indicatives modelades d'inflació suggereixen que el pic d'octubre del 2022 va ser la taxa més alta en més de 40 anys. La taxa anual el febrer del 2024 va ser la més baixa des del setembre del 2021, quan va ser del 3,1%", apunta l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les seves conseqüències en anglès) en un comunicat emès aquest dimecres.

La disminució en la taxa anual entre el gener i el febrer del 2024 va ser resultat d'un augment de preus del 0,6% al mes en comparació amb un augment de l'1,1% de fa un any, explica l'ONS.

"La inflació al Regne Unit va continuar refredant-se al febrer, deixant l'IPC general en camí d'assolir la meta del 2% del Banc d'Anglaterra a la primavera, amb efectes base que van ajudar a arrossegar la inflació fins al 3,4% interanual" al mes passat. Aquests efectes, juntament amb la propera caiguda en els preus de l'energia a mesura que es redueix el límit de preus, haurien de portar a aconseguir el mandat del Comitè de Política Monetària (MPC, per les sigles en anglès) al voltant d'abril, encara que els responsables de la política buscaran més dades que la taxa d'inflació general abans d'estar a punt per canviar cap a retallades de taxes”, escriu Michael Brown, analista sènior de Pepperstone.

"La persistència de la inflació continua sent l'enfocament clau per als membres de l'MPC, sobre la qual cosa la xifra de l'IPC de serveis, que es refreda al 6,1% interanual, serà un senyal molt benvingut, especialment atès que el creixement dels ingressos també mostra signes continus de refredament, fins i tot si la xifra de serveis, tan important, continua sent superior al 6%, com ho ha fet cada mes des del setembre del 2022", afegeix l'economista.

Tot i això, Brown creu que aquesta dada d'avui "farà poc per alterar materialment les perspectives del Banc d'Anglaterra". L’organisme es reuneix demà i no s’esperen canvis en els tipus. Brown estima que les retallades arribaran probablement al juny.

"La decisió d'aquest dijous hauria de mostrar una orientació àmpliament sense canvis respecte a la proporcionada al mes passat, amb 2 membres de l'MPC encara probablement dissidents a favor d'un augment de 25 punts bàsics, i un a favor d'una retallada de 25 punts bàsics, atesa la manca de canvis substancials en el panorama econòmic des de la darrera reunió. Això ajuda a explicar la reacció increïblement limitada en la lliura esterlina a les xifres d'inflació, amb la lliura pràcticament estancada abans de la decisió del FOMC d'aquesta tarda".

contador