sectores inflacion

La inflació s'ha convertit en un dels temes estrella per als mercats el 2021. L'estratosfèrica quantitat d'estímuls fiscals i monetaris aplicats a les principals economies mundials, al costat de l'efecte comparatiu respecte a un 2020 marcat per la pandèmia, anticipa un boom econòmic i una pujada dels preus important durant els propers mesos. Serà transitori el repunt de la inflació o ha vingut per quedar-se?

El primer capítol seriós d'aquesta història ha començat aquest dimarts, amb la publicació als Estats Units de l'IPC de març.

1. La taxa d'IPC general ha repuntat un 0,6%, fins al 2,6% interanual des de l'anterior 1,7%. Es tracta d'una dècima més del que esperava el consens (2,5%) i és l'augment mensual més ràpid des d'agost de 2012. Encara que aquesta dada té interès per a la població general, per als analistes no és la més important.

2. Aquí entra en joc l'IPC subjacent, que exclou les partides més volàtils d'aliments i energia i reflecteix millor el comportament dels preus a llarg termini. Aquest indicador ha repuntat un 0,3%, fins a l'1,6% interanual des de l'1,3% previ, xifra que suposa també una dècima més del que s'esperava.

"Un fort augment en els preus de la gasolina va representar aproximadament la meitat de la pujada de l'IPC general. L'IPC subjacent va augmentar més del previst, un 0,3%, impulsat per un avanç mensual gairebé rècord del 4,4% en els preus dels hotels", expliquen des de Capital Economics.

3. No obstant això, aquest augment lleugerament més gran del que s'havia anticipat en l'IPC no ha provocat un repunt en el rendiment del deute nord-americà, ja que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa lleugerament fins a l'1,67% des de l'1,69% previ.

4. "Durant els propers mesos, els efectes de base respecte al 2020 i els augments de preus únics derivats de la reobertura de l'economia, al costat de cert impacte de preus més alts pels colls d'ampolla de la cadena de subministrament, haurien de continuar impulsant el ritme de la inflació general fins al 3,5% interanual", assenyalen des de Capital Economics.

"No obstant això", afegeixen, "compartim l'opinió de la Fed que l'acceleració de la inflació serà transitòria i no representarà el començament d'una espiral inflacionista ascendent".

5. Finalment, malgrat que aquesta dada és rellevant, recordem que la Reserva Federal (Fed) té en compte per a la seva política monetària l'índex PCE, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és més fiable per calibrar les expectatives de inflació a llarg termini. La Fed preveu que aquest indicador repunti fins al 2,4% al llarg de 2021 de manera transitòria, per situar-se a nivells del 2% el 2022, dins del seu objectiu d'inflació.

contador