zone-euro-inflation-confirmee-a-1-7-en-avril-inflation-de-base-a-1-4

La inflació de la zona de l'euro es va moderar dues dècimes al març, fins a situar la taxa interanual al 2,4%, xifra que suposa el nivell més baix des del novembre de l'any passat, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

Per components, els serveis presenten la taxa anual més alta al març, del 4%, estable en comparació amb el febrer. Per darrere es col·loquen els aliments, alcohol i tabac, la pujada dels quals es frena al 2,7%, enfront del 3,9% al febrer, els béns industrials no energètics, que avancen un 1,1%, enfront de l'1,6%.

Mentrestant, el preu de l'energia baixa un 1,8%, en comparació amb el descens del 3,7% del mes anterior, i el dels aliments frescos s'abarateix un 0,4%, després de pujar un 2,1% al febrer.

Per països, Croàcia (4,9%), Àustria (4,2%) i Estònia (4,1%) registren les taxes d'inflació més grans al març. Per contra, Lituània (0,3%), Finlàndia (0,7%) i Letònia (1%) presenten les pujades més baixes de preus.

Pel que fa a les principals economies de la zona euro, a Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada es va situar al març al 3,2%, a Alemanya, al 2,3%, a França, al 2,4% i a Itàlia, a l'1,3%.

Per part seva, excloent-ne del càlcul l'impacte de l'energia i dels aliments, l'alcohol i el tabac, la inflació subjacent cau també dues dècimes, fins al 2,9%.

EL MOMENT DE RECORTAR TIPUS ARRIBARÀ AL JUNY

"Si bé la inflació subjacent va disminuir, l'obstinació de la inflació dels serveis i el desig del Banc Central Europeu (BCE) d'obtenir més dades salarials fan que una retallada de tipus a l'abril sigui poc probable. Creiem que el BCE començarà amb retallades al juny", apunten a Oxford Economics.

A ING coincideixen que "la lectura serà un alleugeriment per als moderats del BCE, ja que brinda cert consol que la inflació interna està disminuint", però tampoc esperen una retallada de tipus a l'abril: "El BCE no té pressa per retallar els tipus aquest mes. Creiem que el juny serà el moment perquè el BCE comenci a reduir cautelosament els tipus".

contador