allemagne l inflation ipch confirmee a 4 6 sur un an

La taxa d'inflació anual de la zona euro es va situar al 4,9% al novembre, davant del 4,1% d'octubre, mentre que a la Unió Europea (UE) va arribar fins al 5,2%, davant del 4, 4% del mes anterior, segons les xifres publicades per l'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

Un any abans, el novembre del 2020, la taxa va ser del -0,3% a la zona de l'euro i del 0,2% a la UE.

La contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona de l'euro va provenir de l'energia (2,57 punts percentuals més), seguida dels serveis (1,16 punts), els béns industrials no energètics (0,64) i l'alimentació, l'alcohol i el tabac. (0,49).

Per països, en comparació amb l'octubre, la inflació anual es va mantenir estable en un Estat membre i en va augmentar en 26. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Malta (2,4%), Portugal (2,6%) i França (3,4%). Les taxes anuals més altes es van registrar a Lituània (9,3%), Estònia (8,6%) i Hongria (7,5%).

Si n'excloem l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro va pujar al 2,5% al ​​novembre. Si se'n deixa fora l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent va avançar al 2,6%.

"L'augment de la inflació energètica continua sent el factor clau de l'acceleració de la inflació a la zona de l'euro. I tenint en compte la tendència recent dels preus del gas, continuarà augmentant a curt termini, fins i tot tenint en compte la recent caiguda dels preus del petroli", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Afegeixen que "els riscos s'inclinen a l'alça per al proper any, però encara creiem que els serveis i, com a resultat, la inflació subjacent en el seu conjunt, cauran el primer trimestre. Després, estimem una recuperació significativa al segon i tercer trimestre, cosa que pertorbarà el Banc Central Europeu (BCE) i els mercats de bons. En resum, estem d'acord amb el banc central quan pronostica que la inflació subjacent farà una mitjana del 2% el 2022".

Noticias relacionadas

contador