• Aquesta infecció vírica afecta aproximadament un 10% de la població al país
  • La crisi ha reduït el nombre d'empleats que fingeixen estar malalts per no anar a treballar
gripe

"Que la grip no canviï els teus plans", així es titula la Comunitat de Madrid la campanya de vacunació antigripal per a aquest hivern. Una malaltia que, lluny de ser complexa de tractar, ha provocat ja 472 morts a Espanya aquests darrers mesos. Xifra que, segons dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, va en augment cada any, amb el percentatge de mortalitat dels casos greus ingressats arribant al 15%, i una mitjana d'edat de 81 anys.

La grip és una infecció vírica del sistema respiratori el pic d'incidència de la qual es produeix durant les estacions de tardor i hivern, amb símptomes com tos, calfreds, febre i dolors musculars i a la gola. Una malaltia comuna que afecta cada any al voltant d'un 10% de la població, i que és el principal motiu de l'absentisme laboral a Espanya, amb un 20% de les baixes laborals. Així mateix, el temps de recuperació dels treballadors afectats és d'uns set dies de baixa.

En conjunt, el cost relatiu a aquesta malaltia ascendeix als 1.520 milions d'euros, tenint en compte els 19 milions de treballadors espanyols, segons apunta el comparador d'assegurances www.acierto.com.

MALALTIES AMB FINS A 120 DIES DE BAIXA

En efecte, la grip és la malaltia més comuna, però no la que més temps de baixa causa. L'anorèxia nerviosa pot nafrar a causar els 120 dies de baixa; la lepra o l'esquizofrènia simple, 90 dies; la ràbia o una fractura de turmell, 60 dies; i una embòlia o trombosi cerebral, 45 dies.

Així mateix, dins de les malalties que més baixes causen, també apareixen malalties sorprenents com la manca de ferro, síndrome d'abstinència d'alcohol o flatulències.

LA CRISI ENS FA MÉS 'FORTS'

La mala conjuntura econòmica recent va fer que la por de perdre la feina sigui recurrent en el dia a dia de la població espanyola. Segons dades del Ministeri d'Ocupació i de Seguretat Social, el nombre de parts de baixa comunicats a l'any 2012 es va reduir un 13,3% respecte al 2011.

A l'altre extrem, el nombre d'empleats que van fingir trobar-se malalts per no anar a la feina es va reduir durant els últims anys fins al voltant del 10% de les baixes sol·licitades, mentre que el 90% restant el que desitjava era curar-se i treballar al més aviat possible.

contador