• La fractura entre els 'falcons' i els 'coloms' examinarà la credibilitat de la Fed i la seva política de comunicació
  • Com l'any 2015, la Fed deixarà la pujada dels tipus per a l'última reunió de l'any
yellen fed fomc marzo

La Reserva Federal (Fed), el banc central dels Estats Units i el més poderós i influent del món, s'ha partit. En dos. La major fractura que es recorda en la seva història recent, amb dos bàndols molt definits. En un racó, els membres que pretenen una pujada molt moderada dels tipus; a l'altre, els qui desitgen accelerar l'enduriment de les condicions monetàries. I al centre la presidenta de l'entitat, Janet Yellen, que comprova així l'extrema dificultat de normalitzar l'extraordinària política articulada durant els últims anys.

Aquesta divisió va quedar expressada ahir dimecres a la reunió de política monetària en la qual la institució va mantenir els tipus en el 0,25-0,50% en què es troben des de desembre de 2015. Encara que l'entitat va preparar el terreny per executar un repunt del preu del diner abans que finalitzi l'any, probablement en la reunió dels dies 13 i 14 de desembre, aquest gest no va ser suficient per a diversos membres del Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), l'òrgan de la Fed que estableix els tipus en l'economia més gran del món. Fins a tres dels deu integrants d'aquest selecte Comitè van votar a favor de no deixar per a desembre el que es podia fer al setembre. Haguessin preferit elevar ja els tipus en un quart de punt, fins al 0,50-0,75%

La major dissidència des de 2014 evidencia la dificultat de normalitzar les condicions monetàries als EUA

Aquesta terna té nom i cognoms: Esther George, que el 2016 ja havia estat la veu dissident del FOMC en tres ocasions -en totes elles per demanar un augment dels interessos-, Loretta Mester i Eric Rosengren. No hi havia tanta discordança en una votació del Comitè des de finals de 2014.

TRES 'FALCONS' ... I TRES 'COLOMS'

Però la fractura no es limita a la posició de George, Mester i Rosengren. Com passa cada tres mesos, la Fed també va actualitzar la previsió de cadascun dels seus membres pel que fa als tipus d'interès. I la informació continguda en aquest document és la que certifica la profunda fractura existent en l'entitat. Perquè, donant per fet l'increment de desembre, dos dels disset membres de la Fed (incloent-los tots, no només els deu del FOMC), creuen que l'entitat no apujarà els tipus en tot 2017; i només un únic membre contempla un increment. Els experts de Barclays posen nom i cognoms a aquests membres: Lael Brainard, Dan Tarullo i Charles Evans.

És a dir, dels deu membres actuals, tres -George, Mester i Rosengren- s'enquadren clarament en el bàndol dels falcons, sobrenom amb el qual es coneix els partidaris d'elevar els tipus, i tres -Brainard, Tarullo i Evans - nodreixen el bloc dels 'coloms', sobrenom amb el qual s'identifica els partidaris de mantenir o abaixar els tipus. "El Comitè està més dividit del que mai ha estat en qualsevol temps que recordem", afirmen des de Barclays. I afegeixen: "Aquesta divisió farà que la comunicació i els actes de la Fed siguin cada cop més difícils per al FOMC aquest any".

De moment, Yellen, que és més 'colom' que 'falcó', ha inclinat la balança del costat del manteniment dels tipus. Però fins i tot ella mateixa va defensar ja a Jackson Hole i va reiterar dimecres que "el cas per un augment dels tipus s'ha enfortit". És a dir, sense mudar tant les plomes com Rosengren, que ha passat del bàndol dels tous al dels durs, sí que ha donat ja la seva paraula en favor d'un augment dels interessos aquest any. I el mateix passa amb el seu número dos, Stanley Fischer.

Però una divisió tan acusada com la manifestada al setembre ho condiciona tot. Obligarà Yellen a maniobrar amb precisió per intentar conduir els següents passos de la Fed i, sobretot, perquè cada discurs d'un dels membres de l'entitat no es converteixi en un carrusel de visions contràries que dispari la incertesa entre els agents econòmics nord-americans i en els mercats financers. Més que res, perquè també està en joc la credibilitat de la Fed. Amb la següent reunió, la de començaments de novembre, just abans de les eleccions dels EUA del 8 de novembre, i per tant amb molt poques opcions que aculli novetats, fins a la cita de desembre queden gairebé tres mesos que se li poden fer molt llargs a Yellen i als inversors en cas que la Fed degeneri en un 'orgue de gats'..

La fractura entre els 'falcons' i els 'coloms' examinarà la credibilitat de la Fed i la seva política de comunicació

Addicionalment, aquesta dissensió manifesta la dificultat de normalitzar les condicions monetàries als EUA després de la major descàrrega expansiva de la història i en un cicle expansiu que es perllonga ja 87 mesos, amb la qual cosa es converteix en el quart més longeu des de mitjans del segle XIX , però que no sembla prou sòlid com per suportar gaire pujades dels tipus.

CADA VEGADA MENYS PUJADES

Tot i que els 'falcons' van deixar veure ahir les urpes, la veritat és que són els 'coloms' els qui segueixen manant. Especialment, pel pes específic d'un d'ells. "El missatge de la Fed subratlla la creixent influència de Brainard al FOMC", destaca Ranko Berich, director d'anàlisi de mercat de Monex Europe. En efecte, Brainard va defensar el passat 12 de setembre la necessitat de ser pacients a l'hora d'apujar els tipus. I els fets li han donat la raó.

I tot indica que continuarà sent així. Almenys, és el que evidencien les previsions sobre el futur dels tipus. "Les projeccions sobre els interessos van ser revisades a la baixa. La mitjana de les previsions s'ha reduït i és consistent amb una única pujada dels tipus el 2016 i només dos el 2017", detallen els experts de BNP Paribas. Fa tres mesos, per 2017 s'esperaven tres increments per al proper any.

És a dir, a hores d'ara el full de ruta de l'entitat passa per uns tipus a l'1-1,25% quan acabi el 2017. Fa un any, fins a 14 dels 17 membres de la Fed situaven els tipus per sobre del 2% a finals de 2017. i al setembre de 2013, els 17 els veien en el 2% o per sobre i fins i tot 15 els situaven més enllà del 3%.

Aquesta evolució ratifica que, encara que els falcons treguin el cap de tant en tant, la veritat és que són els coloms els qui s'estan imposant. Per al 2017, tindran al seu favor que els tres dissidents no tindran vot al FOMC. En canvi, la influent Brainard, Tarullo i Evans sí que ho faran i dos dels nous membres amb vot, Patrick Harker i Robert Kaplan, també tenen més plomes de 'colom' que de 'falcó'.

contador