• En termes mensuals és 1,8 punts superior a la registrada a l'octubre i la més alta des de maig de 2017
ep blackfriday black friday descuento descuentos rebajas compra compras
EUROPA PRESS

El sector serveis va registrar un augment de la seva facturació del 7,7% al passat mes de novembre en relació al mateix mes de 2016, segons dades provisionals publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa, amb la qual els serveis encadenen ja 51 mesos d'ascensos interanuals, és 1,8 punts superior a la registrada a l'octubre i la més alta des de maig de 2017.

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis va augmentar un 7,3% en taxa interanual al novembre passat, 2,1 punts més que a l'octubre. Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació al sector serveis va créixer durant el penúltim mes de l'any passat un 2,5% en taxa interanual, dues dècimes menys que a l'octubre. Amb aquest repunt, el sector suma ja 44 mesos de creixement interanual de l'ocupació. En termes mensuals (novembre de 2017 sobre l'octubre del mateix any) i eliminat l'efecte de calendari i l'estacionalitat, la facturació del sector serveis es va disparar un 2,1%, el seu major alça des d'abril de 2014.

EL 'BLACK FRIDAY' IMPULSA LES VENDES DEL COMERÇ UN 8%

El comerç va presentar el passat mes de novembre un augment interanual de la seva facturació del 8%, mentre que els altres serveis van avançar un 7%. L'increment de la facturació del comerç es va deure a l'avanç en un 12,8% de la venda i reparació de vehicles, a l'increment en un 8,7% de les vendes del comerç majorista i a la pujada en un 4,8% de la facturació del comerç minorista coincidint amb el 'Black Friday' i el 'Ciber Monday'.

Dins dels altres serveis, les vendes també van augmentar en tots els sectors, amb activitats professionals, científiques i tècniques al capdavant (+11,9%). El segueixen transport i emmagatzematge (+8,1%); activitats administratives i serveis auxiliars (+7,3%); hostaleria (+3,9%), i informació i comunicacions (+2,7%).

Pel que fa a l'ocupació, l'ocupació al sector serveis va registrar al passat mes de novembre un creixement interanual del 2,5%, gràcies, sobretot, als avenços de l'ocupació en les activitats administratives (+4,5%), transport i emmagatzematge (+3%), i comerç majorista i informació i comunicacions, on l'ocupació va créixer un 2,8% interanual. En taxa mensual, l'ocupació als serveis ha baixat un 0,8%, després de recular l'ocupació un 1,7% als altres serveis i avançar un 0,5% al comerç.

TOTES LES COMUNITATS S'ELEVEN VENDES I OCUPACIÓ

Al passat mes de novembre totes les comunitats autònomes van presentar avenços interanuals en la xifra de negoci del sector serveis. Els augments més importants es van registrar a Madrid (+9,7%), Balears (+9,4%) i Cantàbria (+8,7%), mentre que els menors es van donar a Castella i Lleó (+4,2% ) i Extremadura (+5,6%).

Quant a l'ocupació, també totes les comunitats van presentar durant el penúltim mes de l'any passat taxes interanuals positives respecte al mateix mes de 2016. Balears i Múrcia van ser les regions on més va augmentar l'ocupació, amb taxes del 4% i del 3,8%, respectivament, mentre que la que menys ocupació va crear va ser Extremadura (+1,3%).

Noticias relacionadas

contador