• En aquesta votació, els republicans no poden tenir més de dos 'dissidents'
  • L'objectiu de l'administració Trump és que aquesta reforma s'aprovi abans de final d'any
cbtrump992

S'ha acabat el descans d'Acció de Gràcies. Els Estats Units torna a recuperar la normalitat i, a l'agenda parlamentària, la reforma fiscal de Donald Trump segueix manant. Després de ser aprovada per part de la Cambra de Representants, ara és el torn de l'altre 50% del Congrés nord-americà, el Senat. Els analistes comparteixen que aquesta setmana es produirà la votació de la Cambra alta nord-americana.

"Trump tindrà una altra oportunitat per impulsar la seva agenda al màxim durant la seva reunió amb els senadors republicans dimarts i el resultat de la votació podria produir-se dijous", indiquen els analistes de Thinkmarkets. Els experts de Deutsche Bank també esperen que aquesta votació es produeixi aquesta setmana. "La majoria republicana no pot perdre més de dos vots, per tant, cal estar atents a aquells senadors republicans que són susceptibles al cost general d'aquesta reforma i l'impacte distributiu", indiquen al seu informe.

Els republicans compten amb 52 dels 100 membres del Senat. Com recorda el Washigton Post, hi ha un nombre elevat de republicans de la Cambra baixa que no han mostrat la seva posició sobre aquest projecte de llei, i hi ha un grup que té una relació 'freda' amb Trump. Des del mitjà indiquen que el president dels EUA segueix sent popular entre la base del Partit Republicà, i el seu suport es considera crucial per ajudar que la llei d'impostos es converteixi en llei.

Tres senadors republicans: Bob Corker, de Tennessee, Jeff Flake, d'Arizona, i James Lankford, d'Oklahoma, van anunciar inquietuds sobre la forma en què la mesura afectaria el dèficit federal. Un estudi independent sobre aquesta reforma ha indicat, al contrari del que afirmen els seus defensors, les seves retallades d'impostos no estimularan suficient creixement com per amortitzar-se. Tant el projecte del Senat com un aprovat aquest mes per la Cambra de Representants reduirien en, aproximadament, 1,4 bilions de dòlars la recaptació federal durant el transcurs de deu anys, segons el Comitè Conjunt d'Impostos (JCT, per les sigles en anglès).

El projecte de llei que sortirà del Senat reduiria l'Impost de Societats del 35% al ​​20%, però a partir de 2019. També reduiria els tipus que les ciutadans i les famílies paguen fins 2025. A més, derogarà el 'mandat individual', l'obligació establerta per Obamacare que els residents dels Estats Units obtinguin una assegurança de salut. Els republicans del Senat estan negociant certs canvis dirigits a satisfer les preocupacions dels senadors Ron Johnson i Steve Daines, que ja han mostrat el seu descontentament amb el projecte de llei, perquè consideren que afavoreix les grans companyies enfront de les petites empreses.

UN ACORD ENTRE DUES CAMBRES

L'aprovació del projecte de llei tributària al Senat no serà suficient. Si el Senat dóna el seu vistiplau, cosa que no està garantit en absolut, els legisladors republicans de les dues cambres haurien d'arribar a un compromís entre els seus diferents projectes. Unes negociacions que poden, segons Bloomberg, generar certes "ferides" al Partit Republicà. "Els representants republicans de la Casa de Representants (cambra baixa) hauran de posar-se a treballar amb els senadors del seu partit per adaptar les dues lleis, les aprovades en cadascuna de les càmeres, perquè la llei definitiva pugui ser votada al Congrés i posteriorment signada pel president Trump", indiquen els experts de Link Securities.

Trump té pressa per que surti endavant aquesta reforma. L'objectiu és que tot això es faci abans de finals d'any. Des de Link Securities indiquen que "els mercats de valors, especialment els nord-americans, ja han descomptat en gran mesura aquest fet per la qual cosa qualsevol impediment o retard seria mal rebut pels inversors", apunten. Les presses poden ser el gran enemic d'una reforma tan rellevant per als Estats Units.

Noticias relacionadas

contador