• La variació mensual es manté en negatiu, en el -0,1%
  • L'indicador recull els efectes del Brexit, que es deixen notar en la depreciació de la divisa
libras

Les dades econòmiques segueixen llançant els primers efectes de la decisió dels britànics de trencar amb la Unió Europea. El vot a favor del Brexit va provocar una caiguda de la lliura que ha elevat els preus. Així, l'IPC del Regne Unit s'incrementa una dècima al juliol fins al 0,6%, aconseguint el nivell més alt des de novembre de 2014. El consens d'analistes esperava que es mantingués constant en el 0,5%.

Per la seva banda, en la comparativa mensual l'IPC britànic segueix en negatiu, en el -0,1% com esperaven els experts, davant el 0,2% de juny. "El període de presentació de l'informe cobreix el mes de juliol, per tant, les dades es refereixen al període després del referèndum sobre la continuïtat a la UE", assenyala l'Oficina Nacional d'Estadístiques de Regne Unit (ONS, per les seves sigles en anglès), fent així referència explícita a l'impacte del Brexit.

Tot i que el petit augment de la taxa d'inflació situa la referència en el seu nivell més alt des de novembre de 2014, encara és relativament baixa en el context històric

L'augment dels preus es va deure principalment a un encariment dels carburants, les begudes alcohòliques i els serveis hotelers, a més d'a una menor caiguda dels preus dels aliments respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquestes pressions a l'alça es van compensar en part per la caiguda dels preus dels lloguers d'habitatges socials, i també del sector de jocs i joguines.

Tot i que el petit augment de la taxa d'inflació situa la referència en el seu nivell més alt des de novembre de 2014, encara és relativament baixa en el context històric", assenyala l'ONS. El repunt de l'IPC està incentivat per la caiguda de la divisa local. La lliura va caure amb el Brexit fins a marcar mínims històrics, i cotitza en aquests moments en 1,1512 euros i en 1,2971 $, amb un descens en l'acumulat de l'any respecte als seus principals parells del 15% i del 12 % respectivament.

CONTINUARAN LES CAIGUDES DE LA LLIURA?

Una dinàmica que podria continuar per la moneda britànica. "La lliura disminuirà considerablement ja que pateix els efectes de la incertesa sobre la inversió i el creixement del Brexit", assegurava Kit Juckes, una macro-estrateg de Societe Generale SA a Londres, reconeixia en una nota que recull Bloomberg.

El Banc d'Anglaterra, la principal missió del qual és l'estabilitat de preus amb un IPC prop del 2%, també ha contribuït a la pressió a la baixa sobre la lliura. L'autoritat monetària que dirigeix Mark Carney va fer un pas més enllà en la seva política expansiva en l'última reunió, celebrada el 4 d'agost, com a resposta al Brexit. El banc central va retallar els tipus en 25 punts bàsics fins al 0,25% i va decidir ampliar el seu programa de compra d'actius des de 375.000 milions de lliures fins a 435.000 milions, a més de destinar 10.000 milions a l'adquisició de bons corporatius.

Els analistes de Barclays esperen una nova retallada de tipus en el que queda d'any, i apunten una rebaixa de 20 punts bàsics fins al 0,05%. Això contribuirà al fet que els preus continuïn amb la seva escalada, recolzada principalment segons el parer d'aquests experts en els preus relacionats amb els habitatges, el cost de les assegurances i l'encariment dels productes del segment de roba i calçat.

contador