ep una mujer recibe alimentos del proyecto fraternitas que atiende a familias vulnerables de dos de
María José López - Europa Press - Archivo

Amb la crisi "sense precedents" generada per la pandèmia el total de persones en situació de pobresa severa, que viuen amb menys de l'equivalent a 16 euros al dia, podria arribar als 5,1 milions. Però encara pot ser pitjor. Oxfam Intermón calcula que l'impacte de la Covid-19 a Espanya podria deixar un milió de persones més per sota de la línia de pobresa, fins a arribar als 10,9 milions de persones, de manera que "l'efecte d'aquest cop ens portaria a nivells de pobresa inèdits".

Així es reflecteix al seu informe anual de desigualtat que publica amb motiu de la celebració del Fòrum de Davos que es xifra l'augment de persones que viuen sota el llindar: s'ha passat del 9,2% registrat abans del coronavirus fins al 10,86%, mentre que la taxa de pobresa relativa (estimada en 24 euros al dia) passaria del 20,7% al 22,9%.

Segons l'ONG, les persones més pobres a Espanya haurien perdut, proporcionalment, fins a set vegades més renda que les més riques. Els col·lectius més afectats per la desigualtat provocada per la pandèmia són les persones migrants, els joves i les dones.

Les CA que registren un major increment percentual de la pobresa són Balears, La Rioja i Navarra; en termes absoluts és a Andalusia on més persones passarien a estar en situació de pobresa, amb 271.467 persones, seguida de Madrid (123.210) i Catalunya (119.717).

"Les dades demostren com la pandèmia s'ha acarnissat amb les persones més vulnerables", assevera el director d'Oxfam, Franc Cortada, que considera que sense una resposta adequada, hi ha un greu risc que la sortida de la crisi "aprofundeixi i s'eternitzi les desigualtats a Espanya "de manera que s'empobreixin els més pobres mentre els més rics "es recuperen a pas ferm".

POLÍTIQUES PÚBLIQUES

L'anàlisi econòmica i social d'Oxfam avalua les polítiques públiques posades en marxa el 2020 per protegir la població com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que necessita "millores urgents en la seva posada en pràctica" perquè els resultats inicials no han estat els esperats.

Per Oxfam, els ERTO "han salvat entenars de milers de persones de la pobresa i la desesperació" ja que poden haver evitat que més de 710.000 persones hagin caigut en la pobresa, la qual cosa ha suposat un important canvi respecte a l'anterior crisi. Pel que fa a l'IMV, que ha arribat a 160.000 dels 850.000 llars previstos, l'informe estima que en haver-se implementat totalment hauria lliurat de la pobresa a 277.000 persones i reduït la severa en 230.000 persones.

Per evitar aquest "arrelament" de la desigualtat a Espanya, Oxfam proposa polítiques d'ocupació alternatives per substituir els ERTO, ampliar la cobertura de l'IMV, una reforma fiscal que recapti de forma més progressiva i mesures que regulin la temporalitat, parcialitat, subcontractació o falsos autònoms i que protegeixin els col·lectius més vulnerables, com a treballadores domèstiques i migrants.

contador