ep imagen de una planta de produccion de porsche
PORSCHE

L'activitat del sector manufacturer de la zona euro ha continuat baixant al maig, encara que a un ritme substancialment inferior, després d'haver tocat fons a l'abril, segons reflecteix l'índex PMI, que ha pujat a 39,4 punts des dels 33,4 del mes anterior, per la relaxació de les restriccions imposades per contenir la covid-19, cosa que ofereix esperances que la reactivació vagi prenent impuls aquests propers mesos

"La relaxació de restriccions vinculades a la Covid-19 aquests propers mesos hauria de donar impuls als fabricants", afirma Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit, advertint que, tot i que probablement es registraran caigudes sense precedents en la producció industrial i el PIB del segon trimestre, l'enquesta aporta esperances que el sector manufacturer pot assolir "una certa estabilització, i fins i tot potencialment un retorn al creixement, durant el tercer trimestre".

Entre els països analitzats, tots es van mantenir al maig per sota del llindar dels 50 punts, que separa la contracció de l'activitat de l'expansió. En el cas d'Itàlia, l'índex va pujar a 45,4 punts, la seva millor lectura des de fa tres mesos, per davant dels 40,6 de França, mentre que la pitjor evolució entre les grans economies de l'euro va correspondre a Alemanya, amb 36,6 punts, i a Espanya, amb 38,3, encara que en tots dos casos les dades de maig representen màxims dels dos últims mesos.

Al maig, tant la producció com les noves comandes rebudes pels fabricants de la zona euro van caure a uns ritmes notablement més lents que a l'abril. No obstant això, les vendes d'exportació van sofrir la segona caiguda més forta des de fa 23 anys. Al seu torn, a conseqüència de la persistent baixada de les noves comandes i de la producció, els fabricants van continuar reduint les seves compres al maig, alhora que els terminis de lliurament van continuar deteriorant-se.

"Els fabricants també van continuar reduint dràsticament els nivells de personal al maig, estenent el període actual de contracció a tretze mesos consecutius. Tots els països estudiats van registrar reduccions severes de l'ocupació, encapçalats per França, Espanya i Alemanya", assenyalen els autors de l'enquesta.

En aquest sentit, Chris Williamson adverteix que persisteix la incertesa sobre com evolucionarà la demanda nacional i internacional davant les mesures de distanciament social i la deterioració dels mercats laborals. "El mercat laboral i els marges podrien deteriorar-se encara més aquests propers mesos, limitant la magnitud de qualsevol possible recuperació", apunta.

contador