ep el ivace concede 18 millones de euros de ayudas para los poligonos industriales
GVA - Archivo

La constitució de societats mercantils a Espanya va experimentar un creixement del 8,4% interanual el mes d'agost, fins a 5.407 constitucions enfront de les 5.407 del mateix mes de l'any passat, deixant enrere cinc mesos consecutius de caigudes a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

L'informe sobre l'evolució de l'activitat del Registre Mercantil, elaborat pel Col·legi de Registradors, assenyala que després de cinc mesos de caigudes en la creació d'empreses per la restricció de l'activitat econòmica derivada de la pandèmia "es completa la volta a xifres positives en aquest important indicador".

En concret, la constitució d'empreses augmenta un 8,4% interanual, deixant enrere cinc mesos de caigudes en els quals les reculades s'han anat moderant progressivament des de l'esfondrament del 72,1% registrat a l'abril, a la del 56,4% al maig, el 10% menys de juliol o la reculada més moderada del 3,4% de juliol.

Per comunitats autònomes, en termes de volum de noves empreses, durant el mes d'agost s'aprecia "clarament" la millora d'aquest indicador d'activitat respecte a mesos anteriors, amb descensos anuals sempre per sota del 25%.

En aquest context, Andalusia i Catalunya van superar les 1.000 empreses creades a l'agost, arribant a superar les 1.200 en el cas de Madrid. Les taxes de variació anual augmenten a vuit territoris: Ceuta i Melilla (+180%), Balears (+72,5%), Cantàbria (+41,9%), Andalusia (+24,8%), el País Valencià (+15,6%), Galícia (+12,7%), Astúries (+11,9%) i Madrid (+10%).

En sentit contrari, baixen a Canàries (-24,2%), Extremadura (-21,9%), La Rioja (-14,3%), Castella i Lleó (-9,7%), Aragó (-3,8%), Murcia (-3,7%), Navarra (-2,1%), Catalunya (-1,3%) i País Basc (-0,7%).

Els registradors expliquen que, per la seva importància, s'han comparat les taxes de variació de les constitucions des d'abril fins al mes d'agost, sempre en relació al mateix mes de l'any anterior, observant-se una "millora clara" de l'indicador des de juny, superant fins i tot els valors de l'any anterior durant el mes d'agost (+8,4%).

Per la seva importància en termes de volum d'empreses constituïdes sobre el total d'Espanya, destaca les pujades d'Andalusia (+24,8%), Comunitat Valenciana (+15,6%) i Madrid (+10%).

Quant a l'evolució produïda entre abril i agost, aquestes tres CC.AA., que protagonitzen una part molt significativa de l'activitat econòmica total espanyola, mostren taxes de variació amb evolució especialment positiva: Andalusia, que va passar progressivament del -64,8% anual a l'abril a pujar el 24,8% a l'agost, la Comunitat Valenciana, que va passar del -62,5% a l'abril a una pujada del 15,6% a l'agost i la Comunitat de Madrid, passant del -75,6% a l'abril a una pujada anual del 10% en l'últim mes.

LES AMPLIACIONS DE CAPITAL BAIXEN UN 11,1%

Per part seva, les operacions d'ampliacions de capital inscrites als registres mercantils reflecteixen de manera directa l'aposta dels propietaris sobre els seus projectes empresarials. Com a tendència general destaquen els descensos del nombre d'ampliacions de capital a onze CC.AA.

En termes de volum, es manté la recuperació iniciada al juny, amb una caiguda del 11,1% a l'agost respecte al mateix mes de l'any anterior.

Les regions que presenten més volum d'activitat són Catalunya amb 384 operacions, un 25,9% menys que el mateix mes de l'any anterior i Madrid amb 464, un 7,6% menys. Detalladament, els descensos més marcats respecte al mateix mes de l'any anterior van correspondre a Ceuta i Melilla (-60%), seguida de Balears (-27,4%), el País Valencià (-26,1%), Catalunya (-25,9%), Aragó (-21,8%), La Rioja (-21,4%) i Múrcia (20,6%).

Per l'altre costat, es van incrementar a Astúries (+43,8%), Galícia (+36,8%), Castella i Lleó (+10,9%), i Andalusia (+7,7%).

Comparant des d'abril la taxa de variació de cada mes amb el mateix mes de l'any anterior, s'observa també una "clara millora" des de juny, final de les restriccions a l'activitat, acostant-se des d'aquest mes als valors de 2019, però amb un cert estancament en els mesos següents que no permeten arribar a aconseguir els valors de l'any passat en els mateixos mesos (-10,5% al juny, -11,6% al juliol i -11,1% a l'agost).

En qualsevol cas, els registradors expliquen que les grans caigudes anuals produïdes durant els mesos d'abril i maig (-61% i -48,8%, respectivament).

ELS CONCURSOS CEDEIXEN UN 4,6%

L'avanç de l'Estadística Mercantil del mes d'agost, comparat amb el mateix mes de l'any anterior, reflecteix una caiguda de la taxa anual d'inscripcions de concursos totals del 4,6%, per sota de les caigudes de juny (-16,1%) i juliol (-6,5%).

Durant els primers mesos de la pandèmia havien caigut de forma generalitzada, el 84,8% a l'abril i el 76,1 al maig, afectats per l'alentiment de les comunicacions internes pròpies del procés concursal durant l'estat d'alarma, recorden els registradors.

Els concursos voluntaris van sumar aquest mes d'agost 148 inscripcions, amb una disminució del 21,3% sobre el mes anterior i els concursos necessaris inscrits van ser 62, amb una disminució del 52,7%.

Noticias relacionadas

contador