consumidorescbeuropeos

L'Índex de Confiança del Consumidor (ICC) espanyol es col·loca al febrer en 71,6 punts, xifra que suposa una caiguda d'1,4 punts respecte a la dada de gener, després de tres mesos consecutius d'ascensos, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que atribueix aquesta baixada a la valoració més baixa de la situació actual i de les expectatives de futur.

En concret, la valoració de la situació actual baixa 1 punt respecte al gener i la valoració de les expectatives de futur disminueix 1,8 punts al darrer mes.

El descens d'aquests índexs en termes relatius és lleugerament més gran, l'ICC baixa un 1,9%, resultat de la reducció de l'1,6% de l'índex de situació actual i de la caiguda del 2,1% de l'índex d'expectatives.

En comparació amb el febrer de l'any anterior, l'evolució interanual de l'ICC és negativa i es redueix 18,2 punts. Aquesta reducció es deu a la reculada de 21,7 punts de la valoració de la situació actual l'últim any i al descens de 14,6 punts en les expectatives de futur, respecte al febrer de 2022. En termes percentuals, la caiguda interanual del ICC és del 20,2%, com a resultat de la disminució del 26,9% en la valoració de la situació actual i del descens d'un 14,8% en la valoració de les expectatives durant els dotze últims mesos.

Pel que fa a l'índex de valoració de la situació actual, el febrer arriba als 59,2 punts, amb un descens d'1 punt en relació amb l'obtingut al mes de gener, un 1,6% en termes relatius. Aquest lleuger descens es deu a l'evolució de les valoracions en conjunt dels seus tres components: mentre que la valoració de la situació econòmica actual creix 1,1 punts respecte al gener, situant-se en 47,4 punts i la valoració de la situació dels llars pràcticament es manté igual, pujant i aconseguint els 64,1 punts, la valoració del mercat de treball baixa 4,1 punts, arribant als 66,1 punts.

Comparant amb les dades del febrer del 2022, l'evolució interanual de la valoració de la situació actual decreix 21,7 punts. En termes relatius, el descens és del 26,9% al darrer any. Aquest resultat negatiu es deu a l'evolució negativa de tots els seus components: la valoració de la situació econòmica disminueix 27,1 punts, les opcions que ofereix el mercat de treball es valoren 21,2 punts per sota del valor de fa un any i la valoració de la situació a les llars empitjora 16,9 punts durant els darrers dotze mesos. Si analitzem l'evolució en termes relatius, les diferències són més grans: la valoració de la situació econòmica general disminueix un 36,4%, la valoració de les possibilitats del mercat de treball baixa el 24,3% i la valoració respecte a la situació dels llars disminueix el 20,9%.

Per part seva, l'índex d'expectatives arriba al febrer als 84 punts, amb un descens d'1,8 punts respecte al gener i en termes relatius la baixada és del 2,1%. Aquesta reculada de l'índex es deu a l'evolució negativa dels seus tres components: la valoració de l'evolució de l'economia en el futur immediat té una lleu pèrdua de 0,2 punts i arriba als 76,3 punts, mentre que les expectatives sobre el futur del mercat de treball baixen aquest mes de febrer fins als 83,8 punts, perdent 1,4 punts respecte al mes anterior i la valoració de la futura situació de les llars també baixa, arribant fins als 91,8 punts, cosa que representa una baixada de 3,8 punts respecte al mes de gener.

En comparació amb les dades del febrer del 2022, l'evolució interanual de l'índex d'expectatives baixa 14,6 punts i en termes relatius un 14,8%. Pel que fa als seus components, des del febrer de l'any passat les expectatives respecte a la situació econòmica del país retrocedeixen 14,7 punts, les expectatives referides al futur de l'ocupació baixen 17,2 punts i la valoració del futur de la situació de les llars disminueix 11,9 punts. En termes relatius, el descens de les expectatives respecte de la situació econòmica general és del 16,2%, la valoració del futur del mercat de treball experimenta una caiguda del 17% i la valoració de la situació futura de les llars pateix un descens de l'11,5% al darrer any.

contador