un drapeau allemand sur le batiment du reichstag a berlin en allemagne

La confiança en l'economia alemanya ha tornat a millorar al febrer. L'índex de clima empresarial IFO es va situar en 91,1 punts al gener, enfront dels 90,1 punts del desembre (revisat a la baixa des de 90,2), encara que unes dècimes lleugerament per sota de les expectatives del consens. Segons IFO, aquesta dada es deu a unes expectatives "més optimistes" (milloren fins a 88,5 des de 86,4). Amb tot, les empreses es continuen mostrant una mica desconfiades amb la seva situació actual, ja que la referència cau fins a 93,9 punts des dels 94,1 anteriors i els 95 esperats pel consens.

“En una línia: la dada continua sent coherent amb una recessió alemanya poc profunda. Tret que es produeixin revisions de les dades del PIB del quart trimestre, Alemanya no evitarà entrar en aquesta situació”, expliquen des de Pantheon Macroeconomics.

Al sector manufacturer, l'índex va prosseguir la seva trajectòria ascendent, repuntant fins a 1,5 des dels -0,7 punts anteriors. Aquesta referència es troba ara al nivell més alt en nou mesos i per sobre de l'índex de serveis, que fins al mes passat era l'únic índex per sobre de zero. “Això es va deure a la notable millora de les expectatives de les empreses. Els fabricants van avaluar el negoci actual una mica pitjor. Van rebre menys comandes noves”, expliquen des d'IFO.

Pel que fa al sector serveis, el clima empresarial va millorar per cinquè mes consecutiu i va repuntar fins a 1,3 punts des dels 0,2 anteriors. Els proveïdors de serveis es van mostrar una mica més satisfets amb la seva situació empresarial actual. A més, la seva confiança en els propers mesos va continuar augmentant. La confiança va millorar especialment a l'hostaleria i el turisme.

Al comerç, l'índex va tornar a pujar: gairebé uns 5 punts, de -15,4 a -10,6. En particular, les expectatives eren menys escèptiques. Les empreses també es van mostrar més satisfetes amb la situació actual. Majoristes i minoristes estan superant la caiguda del sentiment de l'any passat.

Per la seva banda, a la construcció, el clima empresarial va millorar lleugerament fins als -19,6 punts des dels -21,7. Les empreses estan més satisfetes amb la situació actual. Tot i això, les seves expectatives segueixen marcades per un pessimisme significatiu.

“És una bona notícia, ja que millora, però no de manera excessiva, cosa que podria desencadenar un to més dur per part del BCE. Aquesta tendència dona suport a una millora de les expectatives de PIB 2023 per a Alemanya. Això es reflecteix en una revisió a l'alça de previsions. Un exemple n'és la Comissió Europea. Va revisar la seva estimació de PIB 2023 per a Alemanya fins a un +0,2% des de -0,6%. El director de l'IFO apunta que l'economia alemanya està sortint gradualment d'un període de debilitat”, expliquen els analistes de Bankinter.

contador