• Adverteixen que la crisi pel desafiament independentista encara pot tenir un "impacte" que no pot ser anticipat
bandera espaãƒâ±a espana spain spanish

La Comissió Europea ha elevat una dècima la seva previsió de creixement per a Espanya, fins al 2,6% del PIB, tot i la situació a Catalunya, tot i que adverteix que la crisi pel desafiament independentista encara pot tenir un "impacte" que no pot ser anticipat. Aquest creixement el col·loca com la gran economia europea que més creixerà, seguida per Alemanya amb un 2,3%, França (un 2%) i Itàlia (un 1,5%). El Regne Unit tanca el grup dels cinc grans països amb un avanç de l’1,4%.

L'Executiu comunitari ha presentat aquest dimecres les seves previsions d'hivern en què calcula que l'economia espanyola va tancar 2017 amb una expansió del PIB del 3,1%, mentre que estima que l'increment el 2019 es moderarà fins al 2,1%.

El creixement s'alentirà el 2019, el PIB d'Espanya s'incrementarà un 2,1%, la mateixa xifra que l’alemany, mentre que França es quedarà a l’1,8% i Itàlia a l'1,2%. El PIB britànic només creixerà un 1,1%, una previsió realitzada amb la premissa del manteniment de les relacions comercials, com a mer criteri tècnic.

"Encara que els efectes sobre el creixement dels esdeveniments recents a Catalunya romanen continguts, futurs esdeveniments poden tenir-hi encara un impacte, la grandària no pot anticipar-se en aquest moment", adverteix Brussel·les al document, amb una frase similar a la qual ja va exposar a les anteriors previsions de novembre.

L'increment d'una dècima al PIB estimat per a aquest any es deu al "sòlid impuls" registrat durant la segona meitat de 2017, que ha resultat en un major efecte d'arrossegament que l'anticipat a les projeccions passades.

En concret, la Comissió Europea destaca el creixement del PIB durant el tercer trimestre de 2017 (del 0,8%), gràcies al consum privat, a la "pròspera" inversió en equip i la contribució "positiva, però decreixent" de les exportacions netes. L'expansió durant l'últim trimestre de l'any es va reduir fins al 0,7%, segons les estimacions preliminars.

"SENYALS CONTRADICTORIS" SOBRE L’ATUR

Brussel·les augura també que el consum privat es desaccelerarà per una menor creació d'ocupació, tot i que afegeix que aquest component seguirà sent el principal element del creixement del PIB. No obstant això, assenyala que hi ha "senyals contradictoris" en dades d'atur per les diferències entre l'atur registrat a les oficines dels serveis públics d'ocupació i l'Enquesta de Població Activa (EPA).

"Els indicadors del mercat laboral mostren senyals contradictoris, amb dades d'ocupació administratiu amb una projecció més positiva que l'enquesta de població activa", indica Brussel·les.

De la mateixa manera, el document subratlla que "s'evaporaran" altres factors que van donar suport a l'augment del consum de les llars durant els anys anteriors, com la millora de les condicions de finançament, alhora que l'increment dels preus del petroli pot ser un altre "obstacle" per al consum.

Finalment, Brussel·les estima que la inflació augmenti de nou durant la primera meitat d'aquest any abans de recobrar una tendència descendent al final de 2018, a causa dels efectes de base del preu del petroli, per registrar una mitjana anual de l'1,6%.

NO CONTÉ DADES SOBRE DÈFICIT

La Comissió Europea ha començat aquest dimecres una nova estratègia de publicació de previsions, segons la qual publicarà dues versions provisionals a l'hivern i a l'estiu i dues, més àmplies, a la primavera i a la tardor, en lloc de presentar tres completes al llarg de l'any.

Així, les previsions provisionals únicament cobriran dades anuals i trimestrals de PIB i d'inflació sobre l'any durant el qual són publicades i els següents, tant per a la UE i l'Eurozona en el seu conjunt com per als Estats membres. Per això, aquestes dues versions no contenen dades sobre dèficit públic.

Brussel·les ha explicat que aquest canvi alinea la metodologia de les projeccions europees amb les d'altres institucions internacionals, com el Banc Central Europeu (BCE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Noticias relacionadas

contador