ep archivo   la presidenta de la comision nacional de los mercados y la competencia cnmc cani 20220317180905
CNMC - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha posat en marxa un sistema de vigilància del preu dels carburants "més intens" per comprovar que les companyies no s'aprofiten de les bonificacions aprovades pel Govern que entren en vigor aquest divendres pujant els preus.

"Coneixem el preu de les benzineres cada dia", ha advertit Cani Fernández, presidenta de l'organisme a la conferència Balanç Energètic 2021 i perspectives per al 2022 organitzat pel Club Espanyol de l'Energia (Enerclub), en què ha assegurat que la CNMC estarà vigilant perquè les estacions independents "també es mantinguin i no pateixin".

L'organisme pretén així que les mesures aprovades pel Govern arribin de manera efectiva als consumidors i que no sigui absorbida per la cadena de subministrament.

Pedro Sánchez, president del Govern, ha anunciat aquest dilluns que la seva Administració estendrà l'ajuda de 20 cèntims per litre (15 assumits per l'Executiu i els altres 5 per part de les petrolieres) a tots els espanyols, a més d'un pla d'ajudes directes i rebaixes fiscals per a empreses i famílies de 16.000 milions d'euros. Aquestes reformes van ser aprovades via Reial Decret dimarts passat al Consell de Ministres.

Ja llavors, les benzineres de baix cost van advertir que aquesta normativa pot tenir conseqüències nefastes per al sector. La bonificació del carburant plantejada "és una mesura que asfixiarà els petits i mitjans empresaris, ja que no podran fer front a l'avançament de l'import necessari per emprendre el descompte en el preu, malgrat el suposat avançament de liquiditat que ha anunciat el Govern", tal com recollia un comunicat de l'Associació Nacional d'Estacions de Servei Automàtiques (Aesae).

Tot això passa enmig de l'escalada dels preus dels carburants, amb el dièsel superant per primera vegada a la història la gasolina. Segons les dades reflectides al Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu mitjà del litre del dièsel és d'1,837 euros, mentre que el de la gasolina és d'1,818 euros. Així, aquest any els dos carburants acumulen un encariment del 36,29% i del 22,97%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador