cierre-acuerdo-negocios
rawpixel / pixabay

La xifra de negocis de les empreses va augmentar una mitjana del 2,6% al 2019 respecte a l'any anterior, encadenant així sis anys consecutius d'increments anuals, segons els Índexs de Xifra de Negocis Empresarial (ICNE) publicats aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

No obstant això, el de 2019 ha estat el creixement més moderat des de 2016, quan la facturació de les empreses va avançar una mitjana del 2%. En 2018 i 2017, la xifra de negoci de les empreses es va disparar un 5,6% i un 6,9%, respectivament.

La facturació de les empreses es va veure impulsada l'any passat per tots els sectors menys pel subministrament d'energia elèctrica i aigua, que va retallar la facturació un 1,8%. El major repunt va correspondre als serveis (+5,1%), seguit del comerç (+3,3%) i la indústria (+0,3%).

A l'últim mes de 2019, la xifra de negocis de les empreses va augmentar un 4,4% respecte a desembre de 2018, taxa cinc punts superior a la de novembre. Amb el repunt assolit al desembre de l'any passat, la xifra de negocis de les empreses va tornar a taxes positives, després de caure un 0,6% interanual al novembre.

Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis empresarial va avançar un 3,4% al desembre de 2019 en taxa interanual, xifra dos punts superior a la de novembre. A la sèrie desestacionalizada, la facturació dels serveis i del comerç va créixer al desembre un 3,8% i un 5,1% en taxa interanual, respectivament, mentre que va pujar un 2,9% en la indústria i va baixar un 5% en el subministrament d'energia elèctrica.

DESCENS MENSUAL DEL 0,1%

A la taxa mensual (desembre de 2019 sobre novembre del mateix any), un cop eliminat l'efecte estacional i de calendari, la xifra de negocis de les empreses va baixar un 0,1%, en contrast amb l'augment mensual del 0,7% registrat al novembre i la caiguda del 2% d'un any abans.

Dels quatre sectors analitzats, el subministrament d'energia elèctrica i els serveis van presentar retallades mensuals a la facturació, del 3,5% i del 0,1%, respectivament, mentre que el comerç i la indústria van elevar les seves vendes al desembre un 0,4% i un 0,1%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador